9. Sınıf Pasifik Kimya Sayfa 185 Cevapları

9. Sınıf Pasifik Kimya Sayfa 185 Cevapları
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Sayfa 185 Öğrendiklerimizi Uygulayalım Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

ÖĞRENDİKLERİMİZİ UYGULAYALIM

1. Dünya’nın 3/4’ü sularla kaplı olduğu hâlde neden su sıkıntısı yaşanmaktadır? Su sıkıntısı yaşanmaması için neler yapılabilir?

Ekonomik musluk başlığı kullanarak yarı yarıya su tasarrufu yapabiliriz.

Ellerimizi yıkarken sabunladıktan sonra musluğun kapalı olmasına azami özen göstermeliyiz. Az su alıp elimizi 20 saniye sabunlar sonrasında musluğu az açıp elimizi yıkarsan harcayacağımız su miktarı 100-200 mililitre olacaktır. Ellerimizi yıkarken musluğu açık bırakırsak 2-3 litre suyu boşa da akıtmış olabiliriz. Her el yıkamamızda 1 litre su tasarrufu yapsak çok ciddi miktarda su tasarrufu sağlayabiliriz.

Dişlerimizi fırçalarken, tıraş olurken musluğun kapalı olmasına azami özen göstermeliyiz. Aynı şekilde duş alırken ve çamaşır makinesini de tam doldurup çalıştırarak da önemli bir tasarruf sağlayabiliriz.

Sebzelerimizi, meyvelerimizi her zamankinden daha fazla yıkıyoruz. Bunu yaparken de bir kap içinde onları bekletip, sonra durulama yaparak ve bu suyu da bitkileri sulamada kullanarak su tasarrufu yapabiliriz.

Duş alırken veya diğer zamanlarda sıcak su musluğunu açtığımızda gelen ilk soğuk suyu tekrar geri sisteme veren vana yapıları kullanabiliriz. Bu sistem yoksa ilk gelen soğuk suları bir kapta biriktirip bitkileri sulamada kullanabiliriz.

Sifon haznesine 1 litrelik pet şişe koymak da oldukça pratik bir tasarruf yöntemi.

Bitkileri buharlaşmanın en az olduğu rüzgarsız, gün içinde havanın en soğuk ve nemin en yüksek olduğu zamanlarda sulayabiliriz. Böylelikle daha az su ile bitkilerin su ihtiyacını karşılayabiliriz.”

2. Deniz suyu tuzlu olduğu hâlde ırmak suları genellikle tuzlu değildir. Bunun nedeni nedir?

3. Yeryüzünde kullanılabilir sular hangileridir?
Cevap
: Yer altı suları, akarsular ve tatlı su gölleri.

4. Su tasarrufu yapmak neden önemlidir?
Cevap
: Su tasarrufu esastır, çünkü su insan yaşamının özüdür. Su sadece beden için değil, aynı zamanda insanın toplumda hayatta kalabilmek için yürüttüğü faaliyetler için de gereklidir. Bunlar imalat, üretim, deneyler ve diğerlerini içerir. Bu nedenle olabildiğince sudan tasarruf etmeliyiz.

5. Sert su ve yumuşak su ne demektir?
Cevap
: Ca2+, Mg2+ iyonlarını 1L’de 22 mg’dan fazla içeren sular sert su bunun altındakiler yumuşak su olarak nitelendirilir.

6. Aşağıdaki tabloda bir kişinin günlük su ihtiyacı verilmiştir. Buna göre dört kişilik bir ailenin su harcaması kaç litredir?
Cevap
: 632 L

7. Tabloya göre nerelerde daha fazla su kullanılmaktadır? Su kullanımını azaltmak için neler yapılabilir?
Cevap
: Tabloya göre banyo, çamaşır yıkama ve WC’de daha fazla su kullanılmaktadır. Su kullanımını azaltmak için banyo yaparken ve WC’de gereksiz yere suyu açmamalıyız. Çamaşırlarımızı makine de ve soğuk suyla yıkamalıyız.

8. Evlerde kullanılan çaydanlık, tencere gibi mutfak gereçlerinin dibinde neden kireç oluşur?
Cevap
: Kullanılan suyun aşırı kireçli olmasından dolayı çaydanlık ve tencere gibi mutfak gereçlerini dibi bir süre sonra kireç tutar. Bu kireç tabakasının belirli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir.

9. Çamaşır, bulaşık makinesi alırken ne kadar su ve elektrik tükettiğine bakılmalıdır. Bunun su kaynaklarının korunmasına katkısı nasıl olur?
Cevap
: Elektrik ve su yönünden tasarruflu bir çamaşır veya bulaşık makinesi alırsak daha az elektrik harcar ve daha çok su sarfiyatı yaparız. Böylece kaynaklarımızı tüketmeyip daha verimli kullanmış oluruz.

10. Sodyum karbonat, suların sertliğini gidermede kullanılır. Sulara sertlik veren maddeler Ca2+ ve Mg2+ iyonları olduğuna göre sert suya katılan sodyum karbonat sertlik gidermede nasıl bir rol oynar?

1
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.