9. Sınıf Pasifik Kimya Sayfa 69 Cevapları

9. Sınıf Pasifik Kimya Sayfa 69 Cevapları
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Sayfa 69 Öğrendiklerimizi Uygulayalım Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Dikkat ederseniz izoton atomlar farklı elementin atomlarıdır. Bu nedenle izoton atomların fiziksel ve kimyasal özellikleri tamamen farklıdır. 1123Na ve 1224Mg atomları da izotondur. Neden?:

ÖĞRENDİKLERİMİZİ UYGULAYALIM

1. Proton, nötron ve elektron taneciklerinin; bağıl yükü, bağıl kütlesi ve bulunduğu yer neresidir?

Proton; bağıl yükü +1, bağıl kütlesi 1 akb, bulunduğu yer çekirdek
Nötron; bağıl yükü 0, bağıl kütlesi 1 akb, bulunduğu yer çekirdek
Elektron; bağıl yükü -1, bağıl kütlesi 1/1840 akb, bulunduğu yer çekirdek etrafı (elektron bulutu)

Temel TanecikKütle (birim)Yük (birim)
Elektron5,43.10-4-1
Proton1+1
Nötron10

Tabloda birim elektrik yükü 1,602 . 10-19 Coulumb kabul edilmiş ve proton yükü +1, elektron yükü -1 bitim yükü ile gösterilmiştir.

2. 1939K elementinin atomlarındaki proton, elektron, nötron sayısı nedir?

proton:19
elektron: 19
nötron:20

3. 3216 S2- iyonunda proton, elektron ve nötron sayısı kaçtır? İyonun kütle numarası ve atom numarası nedir?

  • proton:16
  • elektron: 18
  • nötron:16

4. Size kütle numarası aynı olan iki element verilse bunları izotop, izoton, izobar kavramlarından hangisiyle tanımlarsınız? Neden?
Cevap
: İzobar olarak tanımlarız. Çünkü İzobar (parçacık fiziği), atom numarası farklı, kütle numarası aynı olan atomlara izobar atom denir.

5. 14X atomunun 813C ile izotop olabilmesi için atom numarası ve sembolü ne olmalıdır? Bu atom aynı zamanda hangi atomun izotopudur? (70 ve 71. sayfadaki periyodik sistemden faydalanınız.)
Cevap
: atom numarası: 6 sembolü C, karbonun izotopudur.

  • İzotop olması için; Proton sayısı aynı ancak nötron sayıları birbirinden farklı olan atomlar izotop atom olarak isimlendirilmektedir.
  • C ile izotop olmaları için proton sayıları eşit olmalıdır.
  • 14X atomunun proton sayısı = 6 Nötron sayısı ise 8 dir.
  • Karbon (C) elementinin izotopudur.

6. 17 Cl ile 18Ar izoelektroniktir. Neden?
Cevap
: Elektron sayıları eşit olduğu için izoelektroniktir. İzoelektronik, elektron sayıları ve elektron açılımları aynı olan farklı atomlar olarak karşımıza çıkarlar. CI ve Ar elementinin ikisininde elektron sayısı 18 dir. Bu yüzden izoelektroniktir.

7. Fotoğraftaki gibi bir bakır eşya bakır izotoplarının karışımını içerir. Neden?
Cevap
: Kitleleri değişik ama kimyasal özellikleri eş olan (aynı atom sayısını taşıyan element) olduğu için.

8. Bildiğiniz gibi simyacılar değersiz metalleri altına dönüştürmeye çalışmışlardır. O dönemde kurşun, bilinen bir elementtir. Kurşunu (Pb), altına (Au) dönüştürmek için kurşun atomunun yapısını (taneciklerini) nasıl değiştirmeniz gerekir?
Cevap
: Kurşunun altına dönüşümü sadece teoride kalmamış, geçmişte bu başarılmıştır. Kurşundan altına dönüşüm pek yaygın olmasa da, kurşun cevherlerinden altın elde etmek oldukça kolaydır. Kurşun sülfür (PbS), kurşun karbonat (PbCO3) ve kurşun sülfat (PbSO4) altın, gümüş ve diğer metalleri içerir. Toz haline getirilen bu cevherler, çeşitli kimyasal yöntemler kullanılarak altınları kurşunlardan ayırmayı mümkün kılar.

373
656
210
24
23
19
266
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum