9. Sınıf Pasifik Kimya Sayfa 79 Cevapları

9. Sınıf Pasifik Kimya Sayfa 79 Cevapları
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Sayfa 79 Araştıralım - Paylaşalım Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Metal ve ametaller günlük yaşamda nerelerde kullanılır?

Metaller, dayanıklı oldukları, ısı ve elektriği iyi ilettikleri için bina yapımından, televizyon, cep telefonu gibi elektronik aletlere kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Parlak yüzeye sahip olmaları nedeniyle takı yapımında kullanılmaktadır.

Ametaller, ısıyı ve elektriği iyi iletmedikleri için yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir. Ayrıca endüstriyel ürünler, deterjanlar ve neon lambalar gibi geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Araştıralım – Paylaşalım

Evimizde, okulumuzda kullandığımız bilgisayar, cep telefonu, ocak, buzdolabı gibi eşyaların hangi elementlerin kullanımı ile yapıldığını araştıralım. Araştırma sonuçlarını sınıfta arkadaşlarımızla paylaşalım. Bu eşyalarda neden bu elementlerin tercih edildiğini tartışalım.

Cevap: Tabletler, akıllı telefonlar ve video kameralar gibi mobil cihazlarımızın büyük bölümü, ortalama bir masaüstü bilgisayarda göremeyeceğiniz, zor bulunan ve pahalı maddeler barındırıyor. Bunlardan biri, elementler çizelgesinin en sağındaki dikey sütunda bulabileceğiniz ksenon gazı. Bu grupta yer alan elementlere “asal gazlar” deniyor ve çoğu da kimyasal reaktivite göstermez. Bu gaz iletkenlik sağlaması konusunda ikna edildiğinde, etrafa neredeyse yüzde yüz saf ve parlak bir beyaz ışık yayar. Bu da onu, akıllı telefonun veya video kameranızın elektronik flaş lambası için en uygun madde hâline getiriyor. Mobil cihazlarda görebileceğiniz ilginç maddelerden biri de iridyum (indiyum kalay oksit). Bu bileşen, hem saydam hem de iletken olması açısından oldukça sıra dışı ve onu dokunmatik ekranların vazgeçilmezi hâlinde. Ancak maalesef indiyum da tükenen elementlerden biri olduğu için araştırmacıların uygulanabilir bir alternatif bulması gerekecek.

Altın elementi İşlemci üzerindeki temas noktaları, bellek modülleri ve genişletme kartlarının tamamı, elektrik kontağını olumsuz etkileyen oksitlenme sürecini önlemek için altınla kaplanmıştır.

Bakır hem ucuz hem de iyi bir elektrik iletkeni. Bu nedenle de işlemcilerin, ana kartların ve kabloların ara bağlantılarında sıkça kullanılıyor.

Fosfor, ametal bir maddedir ve o kadar reaktiftir ki havayla temas ettiğinde alevlenmemesi için su altında saklanması gerekir. Fosfor, nikelle alaşım hâline getirildiğinde dengelenir ve manyetik tabakalar eklenmeden önce, sabit diskin yüzeylerini kaplamak amacıyla kullanılır.

Afiş – Poster Çalışması

Nanoteknolojinin ne olduğunu, nanoteknolojide kullanılan önemli elementleri ve nanoteknolojinin kullanıldığı alanları araştıralım. Nanoteknolojinin önde olduğu ülkeleri öğrenelim. Edindiğimiz bilgilerden yola çıkarak afiş veya poster hazırlayalım. Çalışmamızı sınıfta arkadaşlarımıza sunalım.

Cevap: 1 ile 100 nanometre şeklindeki yapıların belirli bir amaca servis etmesi için tasarlanması ve kullanılmasına nanoteknoloji denmektedir. Nano teknoloji kullanım dalı sınırlandırması bulunmayan bir daldır. Bu bağlamda; malzeme bilimi, matematik, fizik, biyoloji, kimya, tıp, eczacılık, bilgisayar ve elektrik; nano teknolojinin kullanılmış olduğu başlıca alanlardır. Bu dallarda da aşağıda sıralanan eylemler yapılmaktadır.

Malzeme Bilimi: Gelecekte yapılması planlanmış olan yapılara ait küçük ölçekli ve hafif tasarımlar.
Bilgisayar Teknolojisi: Fazlasıyla küçük ve hızlı bilgisayar desteklerinin üretimidir.
Elektrik: Nano ölçekte elektrik devre ekipmanlarının tasarımı.
Tıp: Hasar görmüş sinir merkezlerinin nano ölçekte tamiri.
Biyoloji ve Eczacılık: Biyosentezleme ile ecza eşyalarının üretimi.
Matematik: Nano ölçekte modelleme eylemleri.

ABD ve Japonya nanoteknoloji için büyük yatırımlar yapmıştır.

2
3
2
0
0
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.