9. Sınıf Pasifik Kimya Sayfa 86 Cevapları

9. Sınıf Pasifik Kimya Sayfa 86 Cevapları
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Sayfa 86 Öğrendiklerimizi Uygulayalım Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

ÖĞRENDİKLERİMİZİ UYGULAYALIM

1- 5B ile 9F elementlerinin atom yarıçaplarını karşılaştırıp hangisinin büyük olduğunu belirleyiniz. Atom yarıçapının bir periyot boyunca nasıl değiştiğini açıklayınız.

Cevap: 5B 2) 3) 9F 2 ) 7) B ve F aynı periyotta ancak farklı gruptadır. Periyotta soldan sağa gidildikçe (atom numarası arttıkça) atom yarıçapı azalır. Böylece rB > rF olur.

2- 12Mg ile 16S elementlerinin iyonlaşma enerjilerini karşılaştırıp hangisinin büyük olduğunu belirleyiniz. Yanıtınıza göre iyonlaşma enerjilerinin periyodik sistemde nasıl değiştiğini açıklayınız.

Cevap: 12Mg 2 ) 8 )2 16S 2) 8 )6)Mg ve S aynı periyottadır. Bir periyotta grup numarası arttıkça iyonlaşma enerjisi genellikle artar. Böylece İES > İEMg olur.

3- Periyodik sistemin genel hatlarını çiziniz. Bunun üzerinde metalik-ametalik özellik, atom yarıçapı, iyonlaşma enerjisi, elektron ilgisi ve elektronegatifliğin nasıl değiştiğini oklar üzerine yazarak gösteriniz.

Cevap:

4- Periyodik özelliklerin değişiminin bilinmesi bize ne sağlar?

Cevap:

5- Sodyum metali ile klor gazı tepkimeye girerek yemek tuzu olarak bildiğimiz sodyum klorürü oluşturur. Periyodik özelliklerle ilgili bilgilerinizden yararlanarak sodyumun klorla neden tepkime verdiğini açıklayınız. Bu tepkimede enerji alınır mı, yoksa verilir mi? Neden

Cevap:

21
304
19
20
17
61
505
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.