Kulak ile ilgili rahatsızlığınız olduğunu fark ettiğinizde hangi sağlık kuruluşuna ve nasıl başvuru yaparsınız

Kulak ile ilgili rahatsızlığınız olduğunu fark ettiğinizde hangi sağlık kuruluşuna ve nasıl başvuru yaparsınız
Kulak ile ilgili rahatsızlığınız olduğunu fark ettiğinizde hangi sağlık kuruluşuna ve nasıl başvuru yaparsınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sıra Sizde

Akılcı ilaç kullanımı konusunda farkındalık oluşturacak bir afiş hazırlayınız.

  • Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmayınız.
  • Doktorunuzun verdiği ilaçları hastalığınız geçse bile bitirene kadar kullanınız.
  • Bir ilacı kullanmadan önce mutlaka prospektüsünü okuyunuz.
  • İlaç kullanmadan önce alerjiniz olan bir madde içerip içermediğine bakınız.
  • İlaçların tarihinin geçip geçmediğini kontrol ediniz.

Öğrendiklerimizi Değerlendirelim

1. Dünya Sağlık Örgütüne göre sağlığın tanımını yapınız.
Yalnızca hastalık ya da sakatlığın olmayışı değil, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam iyilik hâlidir.

2. Kulak ile ilgili rahatsızlığınız olduğunu fark ettiğinizde hangi sağlık kuruluşuna ve nasıl başvuru yaparsınız?
Engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak için onlara pratik çözümler üretmeliyiz. Bakanlıklar, yeni kararlarla engellilerin ücretsiz hizmetler almaları konusunda önlerini açmalıdır. Kaldırımlar, alt ve üst geçitler, yollar engellilerin yaşamlarını kolaylaştırabilecek şekilde düzenlenmelidir.

3. Hasta hakları ile ilgili şikâyetler nasıl yapılır ve başvuru birimleri nerelerdir?
Hasta ve hasta yakınları tüm müracaat ve şikâyetlerini Hasta Hakları birimlerinden, Sağlık Bakanlığınca oluşturulan https:// hastahaklari.saglik.gov.tr/ Genel Ağ adresinden ve Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) Alo 184’ü arayarak yapılabilir.
Yazılı müracaatlar, başvurunun birim tarafından alınmasından sonra 15 iş günü içerisinde Hasta Hakları Kurulunda görüşülerek karara bağlanır ve karar hakkında başvuru sahibine yazılı bilgi verilir.

4. Aşağıda verilen metne göre soruları cevaplayınız.

Tarımda kullanılmak üzere kimyasal gübre üreten büyük bir kimyasal fabrikanın yakınlarında yaşadığınızı farz edin. Son yıllarda o alandaki insanlarda uzun süreli soluma problemlerinden dolayı sıkıntı çekme vakasının görüldüğü birçok durum olmuştur. Bölgedeki birçok insan, bu semptomlara yakındaki kimyasal gübre fabrikasından gelen zehirli dumanların sebep olduğuna inanmaktadır. Bu bölgede yaşayan insanların sağlığına kimyasal fabrikanın verdiği potansiyel tehlikeleri tartışmak üzere bir kamu toplantısı yapılmıştır.
Kimyasal şirkette çalışan bilim insanlarının ifadesi, “Bölgede topraktaki zehirlenme üzerine bir çalışma yaptık. Aldığımız örneklerde zehirli kimyasallara ait hiçbir belirti bulamadık.” Bu bölgedeki ilgili vatandaşlar için çalışan bilim insanlarının ifadesi, “Bölgedeki uzun süreli soluma problemlerinin sayısına baktık ve bunu kimyasal fabrikadan uzak olan alanlardaki durumlarla karşılaştırdık. Kimyasal fabrikaya yakın olan alanda daha fazla olay bulunmaktadır.”
Buna göre;
a) Fabrikanın sahibi, “fabrikadan çıkan dumanların bölgede yaşayanlar için bir sağlık riski taşımadığını kanıtlamak amacıyla şirket için çalışan bilim insanlarının ifadesini kullandı.
Şirket için çalışan bilim insanlarının ifadesinin, mal sahibinin savını desteklediğinden şüphe etmek için bir sebep belirtiniz.
Bölgede yaşayan insanların periyodik olarak yaşadıkları sağlık sorunları örnek olarak gösterilebilir.
b) İlgili vatandaşlar için çalışan bilim insanları, kimyasal fabrikaya yakın olan ve soluma problemli insanların sayısını fabrikadan uzak olanlarla karşılaştırdı. Sizi iki alandaki karşılaştırmanın geçerli olmadığını düşünmeye itebilecek olası bir farklılığı açıklayınız.
Sağlık bilgisi (1.ünite) hijyen, ağız ve diş sağlığı, bulaşıcı hastalıklardan korunma

Neler Biliyoruz?

1. Sağlıklı yaşam için hijyenin önemini vurgulayınız.
Sağlığa zarar veren ortamlardan korunmak için yapılan uygulamalar ve alınan önlemlerin hepsine hijyen adı verilir.
Hijyen vücudumuza ve sağlığımıza zarar verecek mikroorganizmalardan korunmak için çok önemlidir. Gün boyu birçok ortamda birçok insanla buluşuyoruz. Bu sırada birçok nesneyle de temas ediyoruz. Bunların hepsinde çeşitli mikroorganizmalar bulunmakta. Bu mikroorganizmaların sağlığımıza zarar vermemesi içinse temizliğimize önem vermeliyiz.
Ellerimizi yıkamalı, sık sık banyo yapmalıyız. Sabun, dezenfektan gibi temizlik malzemelerini bolca kullanmalıyız.

2. Düzenli diş fırçalamanın diş çürüğünün önlenmesindeki etkilerini belirtiniz.

Düzenli diş fırçalamak ağız ve diş sağlığı bakımından günde en az iki defa yapılması gereken bir eylemdir. Vücudumuzun hastalıklara yenik düşmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi ağız yoluyla vücuda giren mikro-organizmalardır. Bu açıdan insan ağzı ne kadar doğru ve düzenli olarak temizlenir ise insan o kadar sağlıklı olacaktır.
Diş çürüğü özellikle çocuklarda olmak üzere günümüz en önemli diş hastalıklarından bir tanesidir. Yemekler veya hava yoluyla ağzımıza giren bakteriler ağızda kaldığı süre boyunca diş minelerine nüfuz etmektedirler. Diş mineleri zayıfladığı zaman ise bu çürüğe dönüşmektedir. Bu sebeple dişler yemek yeme sıklığına göre günde en az iki defa fırçalanmalıdır.

3. Kene ısırması durumunda neler yaparsınız? Açıklayınız.

Kene ısırması durumunda yapılması gerekenler:
  • Keneler ısırdığında vücudumuzda tutunur ve vücuttan uzaklaştırılması zordur. Keneyi kendimiz çıkarmaya çalışmamalıyız.
  • Hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalı en kısa sürede keneyi vücudumuzdan uzaklaştırmalıyız.
  • Keneyi kendimiz öldürmemeliyiz. Müdahaleyi bir sağlık personeli yapmalı.
  • Kene çıkarılırken dikkat edilmesi gereken unsurlar; keneyi öldürmeden pens veya cımbız kullanarak sağa ve sola döndürerek çıkarmak gerekir. Müdahale yapılan ortamın hijyeni sağlanmalıdır.
  • Kene çıkarıldıktan sonra müdahale edilen bölgeye antiseptik solusyon uygulanmalıdır.

7
2
3
6
2
2
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.