9. Sınıf SDR Dikey Fizik Sayfa 112 Cevapları

9. Sınıf SDR Dikey Fizik Sayfa 112 Cevapları
9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Kendimizi Değerlendirelim Sayfa 112 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

ALIŞTIRMA 3.8
Bir geminin daha çabuk hızlanması için

I. Geminin yükünün azaltılması
II. Motorlarının daha fazla kuvvet uygulaması
III. Gemideki yüklerin üst üste yerleştirilmesi işlemlerinden hangileri yapılabilir?
Cevap
: Geminin daha çabuk hızlanması demek, ivmesinin artması demektir. Bunun için Newton’ın 2. Yasası’na göre a = Fnet / m ya kütle azaltılmalı ya da geminin hareketi yönündeki net kuvvet artırılmalıdır. Bu nedenle uygun seçenekler I ve II olur.

ALIŞTIRMA 3.9
Aşağıda etki-tepki kuvvetleri ile ilgili verilenlerden hangileri doğrudur?

I. Dünya ve Ay’ın birbirlerine uyguladıkları kuvvetler etki-tepki kuvvet çiftleridir.
II. Bir traktör, römorku çekerken her ikisi birbirine eşit büyüklükte kuvvet uygular.
III. Dinamometre ile bir cismin ağırlığı ölçülürken dinamometrenin cisme, cismin de dinamometreye uyguladığı kuvvetler zıt yönlüdür.
Cevap: I, II ve II

KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM - 3.3
1. Sabit hızla hareket yapan bir gemiye yatay ve düşey doğrultuda etki eden kuvvetleri çizerek gösteriniz.

2. Maddenin eylemsizlik özelliğine günlük yaşamdan örnekler veriniz.
Cevap
: Durmakta olan bir cismin durmaya devam etmesini anlamak çok zor değildir. Çevremizde gördüğümüz nesneler duruyorlarsa, dışarıdan itilip çekilmedikçe durmaya devam eder. Örneğin, masanın üstünde bir kitap duruyorsa, kimse kitabı itmezse ya da çekmezse, durmaya devam eder. Dalgalı denizde hareket eden gemi, emniyet kemeri takılan araçtaki yolcular eylemsizlik yasasına örnektir.

3. Aşağıda verilen düzenekte cisme etki eden kuvvetler gösterilmiştir. Cisme etki eden bileşke kuvveti hesaplayarak cismin ivmesini bulunuz.

4. Aşağıda verilen düzenekte cisme etki eden kuvvetler gösterilmiştir. Cisme etki eden bileşke kuvveti hesaplayarak cismin ivmesini bulunuz.

5. Newton’ın Hareket Yasaları’nı kullanarak duran veya hareket eden bir arabanın hangi bilgilerini elde edebiliriz.

4
8
1
3
5
0
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum