9. Sınıf Tuna Tarih Sayfa 91 Cevapları

9. Sınıf Tuna Tarih Sayfa 91 Cevapları
9. Sınıf Tuna Yayıncılık Tarih Sayfa 91 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Roma’da Evlenme
Roma’da, evlenmenin geçerli olabilmesi için kızların 12, erkeklerin 14 olan evlenme yaşına gelmiş olmaları ve akıl hastası olmamaları gerekiyordu. Bunun yanında taraflardan birinin köle olması ve aralarında yakın akrabalığın bulunması da evlenmeyi engelleyici nedenler olarak görülüyordu. Evlenen kadının kocasının egemenliği altına girmesini sağlayan işlem “conventio in manum” (konventiyo in manum) olarak adlandırılırdı. Bu işlemin yapılması sonucunda evlenen kadın üzerinde kocası, egemenlik hakkını elde ederdi ve bu egemenlik manus olarak adlandırılırdı. Üzerinde manus kurulan evli kadının kendi ailesiyle olan akrabalığı, akrabalarına karşı olan hak ve yükümlülükleri sona erer ve kadın, bütün hukuki sonuçlarıyla kocasının ailesine katılırdı.

Evlenen kadının iki aileye birden dâhil olamaması, tek bir aileye dâhil olması zorunluluğunun nedenlerinden birini de Roma’nın dini oluşturuyordu. Her ailenin kendine ait bir dini ve ibadet usulleri bulunmaktaydı. Kadın, iki ayrı dine birden bağlı kalamazdı. Kadın ya kendi atalarının dinine bağlı kalır ve ailesinden çıkmaz ya da bu din ile bağını keser ve kocasının dinini ve ibadetini benimserdi. Kocasının egemenliği altına giren kadının malı ve şahsı kocasına ait olurdu çünkü egemenlik altına girmekle birlikte kadın, eğer varsa hak ehliyetini kaybederdi. Dolayısıyla kadının kocasından ayrı bir mal varlığına sahip olması söz konusu olamazdı.
Doç. Dr. Özlem Söğütlü Erişgin, Roma Toplumunda Kadının Konumu, (Düzenlenmiştir.).

Yukarıdaki metinde Roma hukukunun şekillenmesine etki eden toplumsal özelliklerden hangileri üzerinde durulmaktadır?Cevap: Evlenmenin geçerli olabilmesi için gerekli olan yaş kriterleri, evlenen kadının kocasının egemenliği altına girmesini sağlayan işlem, kocanın ölümü sonrası eşe ne olacağı, Roma’da dinin sosyal hayat yasalarının oluşmasındaki rolünden bahsedilmektedir.

333
132
232
29
18
17
26
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.