A harfi ile başlayan dağlar

A harfi ile başlayan dağlar
A harfi ile başlayan dağlar hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

A harfi ile başlayan dağlar hangileridir. Ülkemizde ve Dünya'da A harfi ile başlayan dağları yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

A ile başlayan dağ isimleri

  • Ağrı dağı
  • Artos dağı
  • Aydos dağı
  • Acıgöl
  • Akdağ
  • Apalaş dağları
  • Asama dağı
  • Abakan dağı
  • Admiralty dağları
  • Abakan dağı
  • Ahır dağı

A ile başlayan dağlar hakkında kısa bilgiler

Ağrı Dağı 5137 metre yüksekliğinde Doğubayazıt, Ağrı Doğu Anadolu Bölgesindedir. Ağrı Dağı (Selçuklular döneminde: Eğri Dağ), 5.137 metrelik rakımıyla, Türkiye'nin en yüksek dağıdır. Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda, İran'ın 16 km batısında ve Ermenistan'ın 32 km güneyindedir. Dağın %65'lik bir kesimi Iğdır ilinde, kalan %35'lik kesimi ise Ağrı ili sınırları içerisindedir.

Artos Dağı 3550 metre yüksekliğinde Van Doğu Anadolu Bölgesindedir. Artos Dağı ya da Çadır Dağı Van'ın Gevaş ilçesi sınırları içerisindeki 3.550 metre yüksekliğindeki sönmüş yanardağdır. Güneydoğu Torosların devamı niteliğindeki dağa görünümünden dolayı Çadır Dağı da denir.

Aydos Dağı 3430 metre yüksekliğindedir, Konya İç Anadolu Bölgesindedir. Aydos Dağı, Konya'nın Halkapınar ilçesinde bulunan 3430 metre yüksekliğindeki dağ.

Aydos Dağı, Çankırı'nın Şabanözü ilçesi ile Ankara'nın Çubuk ilçesi arasındaki sınır dağıdır. Yüksekliği 1880 metredir. Genellikle mesire alanı olarak kullanılmaktadır.

Acıgöl, Nevşehir'in yaklaşık 60 km güneybatısında Acıgöl ilçesinde bulunan, 1.689 metre yüksekliğinde bir yanardağ kalderasıdır. Kaldera yaklaşık 400 metre genişliğindedir.

Akdağ, Denizli ilinde, Çivril ve Afyon ilinde Dinar, Sandıklı ilçeleri arasında kalan bir dağ. İki zirvesinden yüksek olanı 2446 metre, diğeri 2345 metre yüksekliğindedir. Akdağ, çevresinde faylar bulunan, Çivril, Sandıklı, Dombay ve Dinar depresyonları arasında KB-GD yönlü bir horsttur. Akdağ'ın GB yönünde Işıklı Gölü yer alır. Dağdan gelen sular Kufi Çayı ile göle ulaşır, bu alanda balıkçılık gelişmiştir.

Apalaş Dağları (İngilizce: Appalachian Mountains), Kuzey Amerika'da bir dağ dizisi. Bu dağların en önemli kısmı Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunur ama küçük bir kısmı Kanada'dadır. Kuzeyde Kanada'da Newfoundland adasından başlayarak ABD'de merkezi Alabama eyaletine kadar uzanıp, uzunluğu 2400 km'ye yakın genişliği ve en geniş tarafında 480 km olan bir araziyi kapsarlar.

Asama Dağı, Japonya'da orta Honshū'da bulunan bir aktif yanardağdır. Dağ 2.550 m yüksekliğinde olup Gunma ve Nagano prefektörlükleri arasında yer almaktadır. Asama Dağı Honshū'nun en aktif yanardağıdır.

Abakan Dağı, Rusya Federasyonu'na bağlı özerk bir cumhuriyet olan Hakasya'da dağ. 1984 m yüksekliğindedir ve taygayla kaplıdır. Abakan dağının yüksek alanlarında dağ yürüyüşü ve kayak yapılmaktadır. Ayrıca rafting de dağ dolayında yapılmaktadır. Teletskogo gölüne dökülen Büyük Abakan akarsuyu da turizm çekicilikleri arasındadır.

Admiralty Dağları, Antarktika'da Victoria Toprakları'nda bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Pennell Sahili'nde yer almakta olup Ross Denizi, Güney Okyanusu ile Dennistoun, Ebbe ve Tucker buzulları tarafından sınırlandırılmıştır. En yüksek zirvesi ise Minto Dağı'dır (4,165 m).

Ahır Dağı, Uşak ilinin üçüncü yüksek dağı. Murat Dağı ve Bulkaz Dağı ile birlikte bu dağ Uşak ilinin Afyonkarahisar iliyle kuzey, kuzeydoğu ve doğudaki doğal sınırını oluşturur. Uşak ilinin doğusunda yer alan Ahır Dağı'nın yüksekliği 1915 metredir. Bu dağın batı yakasındaki Eyüp, Kartal ve Sümbüllü tepeleri ormanlarla kaplıdır.

Atlas Dağları, Afrika kıtasının kuzeybatısında, Fas, Cezayir ve Tunus ülkelerinden geçen büyük bir dağ sırasıdır. Uzunluğu 2400 kilometre civarındadır. En yüksek noktası, Fas'ın güneybatısında 4167 m yüksekliğindeki Toubkal'dır. Atlas Dağları, kuzeybatı Afrika'nın Akdeniz kıyıları ile Sahra Çölü'nü ayıran bir duvar gibidir. Geçtiği bölgelerde Arap ve Berberi'ler yaşar; bu dağlardaki insanların kendine özgü kültürleri ve yaşam biçimleri, dağların ihtişamlı görüntüsüyle birlikte geziler için ve fotoğrafçılar için çekici bir dünya olmuştur.

Etiketler :
11
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.