A ve B otomobillerinden A otomobili I. yoldan, B otomobili ise II. yoldan 20 s’de son konumları aynı olacak şekilde hareketlerin

A ve B otomobillerinden A otomobili I. yoldan, B otomobili ise II. yoldan 20 s’de son konumları aynı olacak şekilde hareketlerin
A ve B otomobillerinden A otomobili I. yoldan, B otomobili ise II. yoldan 20 s’de son konumları aynı olacak şekilde hareketlerini tamamlıyor, buna göre A ve B otomobillerinin ortalama süratlerini ve hızlarını bulunuz.

Soru : Görsel 3.14’te A ve B otomobillerinden A otomobili I. yoldan, B otomobili ise II. yoldan 20 s’de son konumları aynı olacak şekilde hareketlerini tamamlıyor.
Buna göre A ve B otomobillerinin ortalama süratlerini ve hızlarını bulunuz.
I. yol 300 m
II. yol 330 m

Ödev cevabı kısaca : A otomobili I. yol üzerinde 300 m'yi, B otomobili ise II. yol üzerinde 330 m'yi katetmiştir. Her iki otomobil de son konumları aynı olacak şekilde 20 saniyede bu mesafeleri katetmiştir.

Ortalama sürat, bir cismin toplam yolunu toplam zamanına böldüğümüzde bulunur. Önce A otomobilinin ortalama süratini hesaplayalım:

A otomobili: Toplam yol (d_A) = 300 m Toplam süre (t_A) = 20 saniye = 20 s Ortalama sürat (v_A) = d_A / t_A = 300 m / 20 s = 15 m/s

Şimdi B otomobilinin ortalama süratini hesaplayalım:

B otomobili: Toplam yol (d_B) = 330 m Toplam süre (t_B) = 20 saniye = 20 s Ortalama sürat (v_B) = d_B / t_B = 330 m / 20 s = 16.5 m/s

A otomobili ortalama 15 m/s hızla ilerlerken, B otomobili ortalama 16.5 m/s hızla ilerlemiştir.

Şimdi, her iki otomobilin hızlarını hesaplayalım:

A otomobili: Hız (v_A) = Değişen yol / Değişen zaman = 0 m/s (Başlangıçta duruyor) + 15 m/s = 15 m/s

B otomobili: Hız (v_B) = Değişen yol / Değişen zaman = 0 m/s (Başlangıçta duruyor) + 16.5 m/s = 16.5 m/s

Sonuç olarak, A otomobilinin ortalama sürati 15 m/s, B otomobilinin ortalama sürati ise 16.5 m/s'dir. Aynı zamanda, A otomobilinin hızı 15 m/s, B otomobilinin hızı ise 16.5 m/s'dir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.