ABC değerlendirmesini kısaca açıklayınız

ABC değerlendirmesini kısaca açıklayınız
İlk yardımın ABC'si nedir, ABC değerlendirmesini kısaca açıklayınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İlk yardımın ABC’si: Bilinç kontrol edilmeli; kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmeli:
A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma,
B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi,
C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.

Abc Sıralaması

A- Airway (HAVAYOLU): Hava yolu açıklığının değerlendirilmesi, Bilinci kapalı olan hasta veya yaralının, dili geri kaçarak solunum yolunu tıkayabilir. Ayrıca solunum yolundaki yabancı cisim de hava yolunu tıkayabilir. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurularak hava yolu açıklığının değerlendirilmesi yapılır.

B- Breathing (SOLUNUM): Solunumun değerlendirilmesi, Hasta veya yaralının hava yolunun açıklığı sağlandıktan sonra solunum seslerini dinleyip solunum hareketlerini izleyerek ve solunumunu hissetmeye çalışarak solunumun olup olmadığı değerlendirilir (Bak-dinle-hisset yöntemi).

C- Circulation (DOLAŞIM): Kan dolaşımının değerlendirilmesi. Hasta veya yaralının, yaşamsal fonksiyonlarından olan, nabız kontrolü yapılır. İnspeksiyon ile dolaşımın yeterliği açısından deri rengi gözlenir. Hasta veya yaralının ilk değerlendirmesi sonucunda;

  • Bilinci kapalı; fakat solunum ve nabzı var ise ikinci değerlendirmeye geçilir.
  • Bilinci yok; solunumu var ise koma pozisyonuna getirilir.
  • Bilinci ve solunumu yok ise derhal Temel Yaşam Desteğine (dış kalp masajı ve suni solunum) başlanır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.