Açık işletmelerden kömür çıkarılmasının çevresel etkileri nelerdir

Açık işletmelerden kömür çıkarılmasının çevresel etkileri nelerdir
Açık işletmelerden kömür çıkarılmasının çevresel etkileri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Genellikle, açık ocak işletmeciliğinin yol açtığı arazi bozulmaları, yeraltı işletmeciliği ve cevher zenginleştirmeye oranla çok daha fazladır. Kömür üretimi, yıkanması ve kullanımı süresince yapılan işlemler hava, toprak ve su kaynaklarını dolayısı ile çevreyi ve bu çevrede yaşayan canlıları etkiler.

Kömür, hem düşük maliyetli hem de güvenilir bir yakıt türüdür. Kömür dünyada 50’den fazla ülkede üretilmektedir. Kömür, petrol ve doğalgaz gibi dünyanın belirli bir bölümünde değil tüm dünyada da yaygın bir biçimde bulunmaktadır. Kömür, depolanma, nakliye ve kullanım açısından diğer fosil yakıtlardan üstündür. Kömür bu yönleriyle emniyet konusunda da diğer fosil yakıtlardan üstündür.

Kömür, ucuz bir yakıt olması nedeniyle sadece ülkemizde değil dünyada elektrik üretiminin % 40’ını karşılamaktadır. Kömürün yukarıda anlatılan özellikleriyle diğer fosil yakıtlardan birçok üstünlüğü olmasına karşın, çevre kirletici etkisi sebebiyle pek çok sakıncası bulunmaktadır.

Tüm dünyada kömür santrallerinden bir yılda 7 milyar ton karbondioksit salınımı gerçekleştiğini biliyor muyuz? Bu miktar dünyadaki zararlı gaz salınımlarının %40’ını oluşturmaktadır.

Kömür santralleri cıva kirliliğine de sebep olur. Cıva insan vücudu için zararlı toksin yapıda bir elementtir. Ayrıca toprağı zehirler ve besin zincirine karışarak insan sağlığını tehdit eder.

Daha önceki bölümde asit yağmurlarından bahsetmiştik. Yakıt olarak kömür kullanımı asit yağmurlarının başlıca sebeplerindendir. Asit yağmurları sonucu ortaya çıkan zararlı gazlar tüme kosisteme zarar vermektedir. Kömür santralleri asit yağmurlarına sebep olan kükürtdioksit ve azotmonoksit gazlarının açığa çıkmasına sebep olur.

Isınma amaçlı yakıt olarak kömür kullanmak zararlı partiküllerin ve radyasyonun açığa çıkmasına neden olur. Bu parçacıklar akciğerlere zarar vererek astım hastalığına yol açabildiği gibi bebek ölümlerinin de sebeplerindendir.

Çevreye verdiği zararlar şunlardır;

  • Görüş alanının, azalması, psikolojik rahatsızlık, sağlığa zarar
  • Suyun kirlenmesi, suya zararlı maddelerin karışması
  • İş güçlüğü, meslek hastalığı
  • Arazi kaybı.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.