Adalet ile eşitlik aralarındaki farklar nedir

Adalet ile eşitlik aralarındaki farklar nedir
Adalet ile eşitlik kavramlarını düşünerek aralarındaki farklılıklar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Eşitlik, iki şeyin her yönden denk olması demektir. Adalet ise, her hak sahibine hakkını vermek ve haksızları cezalandırmak şeklinde tarif edilir. Eşitlikte herkesin aynı olduğunu, aynı yeteneklere ve aynı geçime sahip olduğu varsayılır. Oysa adalet öyle değildir. İnanları bireysel olarak değerlendirir.

Adalete göre bir çocukla bir yetişkin adamı ele alalım adalete göre çocuğa taşıtılan yük adama oranla az olacaktır yani ikisini de en zorlayacak ama gücünü taşırmayacak bir şey olacaktır doğal olarak adam daha güçlüdür

Eşitliğe göre ikisine de o yükten verilecek belki çocuk taşıyamayacak yada adama hafif gelecek. Bu durumda kadın erkek yada çocuk yetişkin genç ihtiyar bakısından eşitlik yerine adalet kullanılmalıdır.

Toplumda insanların bir arada yaşamasını kolaylaştıran bazı değerler bulunmaktadır. Bu değerler insanların hayatlarını kolaylaştırmaktadır. Eşitlik ve adalet bu değerlerden biridir. Eşitlik ve adalet arasında bir ilişki bulunmaktadır. Adalet, eşitliği kapsar. Adalet eşitliğin gerçekleşmesini sağlar. Eşitlik ise adaletin olduğu yerde bulunur.

Eşit olmak insanların belli bir durum karşısında aynı imkan ve fırsatlara sahip olmasıdır. Adalet ise insanların hak ettiklerini elde etmeleridir. Bu nedenle eşitlik ve adalet aynı şey değildir. Adalet insanın hak ettiği, eşitlik ise bir durum karşısında durulan pozisyondur.

İnsanlar kanun önünde eşittir. Kanunlar ise adaletin sağlanması içindir. Eşitlik muamelede, adalet hakkı dağıtmada etkilidir.

1423
1374
362
232
1108
557
1477
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.