Adalete önem verilmemesi, toplumda ne gibi sorunlara yol açar

Adalete önem verilmemesi, toplumda ne gibi sorunlara yol açar
Adalete önem verilmemesi, toplumda ne gibi sorunlara yol açar bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Peygamberimiz (s.a.v.) zamanında Medine’de, soylu ve ileri gelen ailelerden birinin kızı hırsızlık yapmıştı. Bazı kişiler, Peygamberimizin (s.a.v.) çok sevdiği bir kişi olan Üsame bin Zeyd’i (r.a.), Allah Resulü’ne (s.a.v.) aracı göndererek bu kişinin cezalandırılmaması için girişimde bulunmuşlardı. Peygamberimiz (s.a.v.) aracıların isteğine şiddetle karşı çıkmış ve şöyle buyurmuştu: “Sizden öncekiler, ancak aralarından soylu biri hırsızlık ettiğinde onu bırakıvermeleri; zayıf biri hırsızlık ettiğinde ise ona had cezası uygulamaları sebebiyle helak olmuştur. Allah’a yemin ederim ki Muhammed’in kızı Fâtıma bile hırsızlık etse muhakkak onun da elini keserdim.” Buhârî, Hudûd, 1; Buhârî, Enbiyâ, 54.

Yukarıdaki olay, Peygamberimizin (s.a.v.) adaletli oluşu konusunda size neler düşündürmektedir? Söyleyiniz.

Adalete önem verilmemesi, toplumda ne gibi sorunlara yol açar? Tartışınız.

Adaletin olmadığı bir toplumda insanların birbiriyle çatışması birbirine karşı sevgi ve saygısını olmadığı sürekli olarak ben haklıyım düşüncesine sahip olan ve güçlü nün sürekli olarak zayıfın ezdiği bir sorunlar silsilesi ortaya çıktığını ifade edebiliriz.

İşte bu nedenle toplumun iyi bir şekilde idare edilmesi ve toplum mekanizmasını ilerleyebilmesi amacıyla adaletli ve anayasal düzende herkesin eşit bir şekilde yargılandığı bir düzene sahip olarak toplumun düzeninin sağlanması büyük önem ifade etmektedir.

Emanetler korunmazsa toplumda ne gibi olumsuzluklar yaşanır? Arkadaşlarınızla tartışınız. Geri alınmak ya da saklanmak üzere bir kimseye bırakılan eşya ve benzerlerine emanet denir. Emanet; korumamız istenilen bir mal, eşya veya para olabileceği gibi herhangi bir görev veya saklı tutmamız gereken bir sır da olabilir. Sorumluluk alanımıza giren her şey aslında birer emanettir. Emanet konusunda duyarlı davranan kimseye emin (güvenilir kimse) denir.

Emanetlerin korunmadığı toplumlarda, güvensizlik hakimdir. Borçlar zamanında ödenmediği için iş hayatı sıkıntılı ve zor geçer. İnsanların birbirlerine güvenmeye ihtiyacı vardır. Birbirlerine güvenemeyen insanlar huzurlu ve mutlu olamazlar.

56
56
106
56
79
57
64
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.