Adaptasyon kavramı nedir

Adaptasyon kavramı nedir
Adaptasyon nedir, ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Canlıların, belirli çevre koşullarında yaşama ve üreme şanslarını artıran kalıtsal özellikleri kazanmalarına adaptasyon denir.

Adaptasyon veya uyum, doğal seleksiyonda (doğal seçilim) başarılı olmuş, ona sahip olan organizmayı evrimsel olarak daha uyumlu kılan bir özelliktir. Sıfat olarak, yani böylesi bir özelliği tarif etmek için, adaptif (uyabilen) terimi kullanılır.

Adaptasyon, canlıların ortamlarında başarılı bir şekilde yaşamasını sağlayan kalıtsal değişikliktir. Adaptasyon, yapısal, davranışsal, veya fizyolojik olabilir. Yapısal adaptasyonlara örnek olarak, deri rengi, vücut şekli, vücut örtüsü verilebilir. Davranışsal adaptasyon için fototropizma örnek verilebilir. Fizyolojik adaptasyonlara örnek olarak bir zehir üretmek, sümük salgılamak, homeostaz gibi biyokimyasal yollar veya sistemler gösterilebilir.

Herhangi bir canlının, belirli bir süre içerisinde çevre şartlarında hayatta kalma ve üreme şanslarını artıran kalıtsal özellikleri kazanmalarına adaptasyon adı verilir.

Adaptasyona örnek verecek olursak;

  • Kutup ayılarının beyaz kıl rengine sahip olmaları,
  • Geniş ayak tabanlarına sahip olmaları,
  • Vücutlarında yağ depolamaları,

gibi çeşitli özellikler kutup ayılarının yaşama ve üreme şansını artıran özellikleri arasında yer almaktadır. Bu bir adaptasyon örneğidir.

  • Etçil hayvanların köpek dişlerinin aşırı gelişmiş olması, beslenmelerinin daha kolay olması açısından bir adaptasyondur.

1
9
0
11
3
1
40
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.