Âdem-i Merkeziyetçilik nedir

Âdem-i Merkeziyetçilik nedir
Âdem-i Merkeziyetçilik nedir, Adem-İ Merkeziyetçilik ne anlama gelir, Adem-i merkeziyetçiliğin Osmanlı'daki yeri nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Adem-i merkeziyetçilik, devlet merkezinin gücünü azaltmayı ve yerel yönetimlerin yetkilerini artırmayı hedeflemektedir. Bu siyasi görüşü savunan Adem-i merkeziyetçilik, yerel yönetimlerin kendini çok daha iyi şekilde yönetebileceğini öne sürmektedir. Liberal ideolojinin savunmuş olduğu görüşlerin arasında yer almaktadır. Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri, eyaletlere bölünmüş yapısı dolayısıyla Adem-i merkeziyetçiliğe benzer bir yönetim şeklini benimsemiş durumdadır.

Adem-i merkeziyetçiliğin Osmanlı'daki yeri nedir

Adem-i merkeziyetçilik, Osmanlı devletinde bazı kişiler tarafından savunuluyordu. Bunların başında Prens Sabahattin geliyordu. Prens Sabahattin'in görüşleri merkeziyetçilikten çok bireysel girişimi ön plana alıyordu. Ancak Osmanlı Devleti’nde merkezin yani sarayın gücü çok önemliydi. Adem-i merkeziyetçilik görüşü kendine yer bulamadı.

9
155
201
8
6
9
151
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.