Aerosol ne demektir

Aerosol ne demektir
Aerosol ne demektir, aerosoller iklim olaylarının gelişiminde hangi etkilere sahiptir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Aerosol, gaz halinde bulunan kütle içerisinde askıda kalmış sıvı ve katı partiküllerin bulunduğu karışımlardır. Aerosol karışımlara örnek olarak günlük hayatımızda oldukça fazla gözlemleme şansı bulduğumuz sis, bulut ve duman vb. karışımlar örnek verilebilecektir.

Aerosol kimyasal olarak, gaz halinde bulunan kütle içerisinde bulunan sıvı ve katı partiküllerin oluşturduğu karışımlardır. Bu doğrultuda aerosol karışımlara verilebilecek en önemli örnekler iklim etkileri sonucunda ortaya çıkan çokça karşı karşıya kaldığımız etmenlerdir. Bu doğrultuda,

  • Sis,
  • Bulutlar,
  • Duman.

Aerosol karışımlara verilebilecek örnekler arasındadırlar.

Aerosol, bir katının veya bir sıvının gaz ortamı içerisinde dağılmasıdır. Duman, sis ve spreyler örnek olarak gösterilebilir. 10 mikrondan daha küçük çaplı sıvı veya katı parçacıklardan oluşan çok fazlı sistem. Son yıllarda aerosoller köpük veya jel şeklinde hazırlanmaktadır. 

Aerosoller, havada asılı kalan küçük katı parçacıkları veya ince sıvı damlacıklarıdır. Mikroskobik yapılardır ve herhangi bir gaz içeriği bulunmaz. Doğal ve suni kaynaklardan meydana gelirler. Genellikle mineral tozu, polen ve sülfürik asit içerirler. Atmosferde aerosoller önemli bir rol oynamakla birlikte (yağmur damlaları, kar taneleri ve buz kristallerinin oluşumu gibi), sera gazlarının ürettiği iklim özelliklerine benzer şekilde iklimsel etkilere neden olurlar. Ayrıca, güneşin zararlı ışınlarını yansıtırlar.

Aynı zamanda, Aerosoller doğrudan ve dolaylı olarak Dünya'nın radyasyonu ve iklimi üzerinde etkilidir. Doğrudan bir etki olarak, aerosoller doğrudan güneş ışığının zararlı ışınlarını yansıtırlar. Dolaylı bir etki olarak ise, alt atmosferdeki aerosoller bulut parçacıklarının boyutunu değiştirebilir, bulutların nasıl yansıyacağı ve güneş ışığını emerek değişerek Dünya'nın enerji katmanlarını etkilerler.

38
0
136
6
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.