Aerosol nedir

Aerosol nedir
Aerosol nedir, aerosol ne işe yarar, aerosol örnekleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sis, bulut ve duman katı ya da sıvı taneciklerinin havada (gaz ortamda) dağılması sonucu oluşur. Sis ve bulutta dağılan tanecikler sıvı (su), dumanda ise katıdır. Görüldüğü gibi aerosollerde dağıtan faz gaz, dağılan faz ise katı ya da sıvıdır. Bir gazın diğer bir gaz içinde dağılması ise aerosol değil, çözeltidir. Neden?

Yukarıda verilen doğal aerosollerden başka, bazı spreyler de yapay aerosol içerir. Adi karışım, süspansiyon, emülsiyon ve aerosolden başka jel ve köpük türü karışımlar da vardır. Köpükte dağıtan faz sıvı, dağılan faz gazdır. Krem şanti, tıraş köpüğü bu tür karışımlara örnektir. Jellerde ise dağıtan faz katı, dağılan faz sıvıdır. Pasta jöleleri jellere örnektir. Görüldüğü gibi karışımlar tanecik boyutuna, dağıtan ve dağılan maddenin fiziksel hâline göre farklı şekillerde sınıflandırılır.

Aerosol, gaz halde bulunan herhangi bir kütle içerisinde asaltı halde olan sıvı ve katı parçacıkların oluşturduğu ince karışımlara verilen isimdir. Yani, herhangi bir sıvı veya katının belirli bir ortam içerisinde dağılmasıdır. İçine aerosol konulan basınçlı kaplar ise aerosol kapları olarak adlandırılır.

Aerosol örnekleri doğada da bulunmaktadır. Havadaki bulutlar, sis, ev ve de sanayilerin bacalarından çıkan dumanlar, aerosol karışımlara verilebilecek örnekler arasında yer alır. Bulutlar, içerisindeki küçük su damlacıkları, dumanlar ise dumanların içerisinde bulunan katı parçacıklar ile birer aerosol örneğidir.

39
32
3
64
2
2
14
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.