Ağırlık ve kütle arasında nasıl bir ilişki vardır

Ağırlık ve kütle arasında nasıl bir ilişki vardır
Kütle nedir, ağırlık nedir, kütle ve ağırlık arasındaki farklar nelerdir, kütle ve ağırlık arasındaki farklara ilişkin önemli bilgiler...

Kütle ve ağırlık, aynı kavramlar gibi gözükse de aslında aralarında farklar vardır. Öncelikle kütle, bir cismin değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise kütleden farklı olarak bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü ifade etmektedir. Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir.

Kütle skaler, ağırlık ise vektörel bir büyüklüktür. Kütle ve ağırlık arasındaki bir diğer fark ise ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez. Farklı gezegenlerde cisme uygulanan kütle çekim kuvveti farklı olduğu için ağırlık değişmektedir. Kütlenin birimi olarak kg veya g, kilogram/gram kullanılır. Fakat ağırlık birimi Newton yani N'dir.

Kütle ve ağırlık arasındaki en önemli fark ise kütle, bir cisimdeki madde miktarıdır. Yani evrenin her yerinde, her bölgede aynı kalır. Yani değişmez. Ancak ağırlık daha farklıdır. Ağırlık, yerçekiminin kütle üzerindeki etkisini ifade etmektedir. Dolayısıyla sabit kalmaz. Bulunduğu gezegenin yerçekimi kuvvetini de farklılık göstermektedir.

Kütle ve ağırlık aynı kavramlar değildir.
Kütle, bir cismin değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğüdür.
Kütle eşit kollu terazi ile ağırlık dinamometre (veya aylı el kantarı) ile ölçülür.

Kütle ve ağırlık kavramları, birbirinden farklı kavramlar olmasına karşın çoğu zaman birbiriyle karıştırılır. Şimdi, kütle ve ağırlık kavramları arasındaki farkları beraber karşılaştıralım.

Kütle

  • Değişmeyen madde miktarıdır.
  • Cismin bulunduğu yere göre değişmez.
  • Eşit kollu terazi ile ölçülür.
  • Birim g, kg ve t’dur.

Ağırlık

  • Yerkürenin kütlelere uyguladığı yer çekimi kuvvetidir.
  • Cismin bulunduğu yere göre değişir. Bir cismin kutuplardaki ağırlığı ekvatordaki ağırlığından, deniz seviyesindeki ağırlığı bir dağın tepesindeki ağırlıktan daha fazladır.
  • Dinamometre ile ölçülür.
  • Birim N’dır.

7
5
2
2
3
2
31
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.