Ağzımızdaki bezler tarafından hangi salgı salgılanır

Ağzımızdaki bezler tarafından hangi salgı salgılanır
Ağzımızdaki bezler tarafından hangi salgı salgılanır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ağzımızdaki bezler tarafından tükürük salgısı salgılanır.

Sadece salgıladıkları salgılar ile sindirime yardımcı olan tükürük bezleri ağzımızda bulunur. Ağzımızda bulunan tükürük bezleri, tükürük salgısı üretir.

Ağzımızda üç çift tükürük bezi vardır.  Tükürük bezleri;

  • Kulak altı tükürük bezleri, amilaz enzimi
  • Çene altı tükürük bezleri, seroz  salgısı
  • Dil altı tükürük bezleri, mukus salgısı

Ağzımızda bulunan tükürük bezleri içerisinde, amilaz enzimi, seroz salgısı, mukus salgısı, Su, Na⁺ ve Ca⁺ iyonları bulunmaktadır.

Tükürük bezleri besinlerin mekanik ve kimyasal sindiriminde sindirime yardımcı olur. Ağız yoluyla alınan besin maddelerinin, tükürük salgısı ile ıslatılmasını, yumuşatılmasını sağlayarak mekanik sindirim olayı gerçekleştirilir. Besinleri kayganlaştırarak kolaylıkla yutulmasını sağlar. Karbonhidratların yine tükürük salgısında bulunan amilaz enzimi ile kimyasal sindirim olaylarının başlaması gerçekleştirir.

22
162
25
7
182
5
74
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.