Ah Heidi Neredesin? Metni Cevapları

Ah Heidi Neredesin? Metni Cevapları
4. Sınıf Türkçe Koza Yayınları Ah Heidi Neredesin? Metni Sayfa 210, 211, 212, 213, 214, 215 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Ah Heidi Neredesin? Metni Sayfa 210 Cevapları

HAZIRLIK

1. Sizce gelecekte insanların hayatında ne tür değişiklikler olacaktır?
Teknoloji geliştikçe insanların hayatları da kolaylaşacaktır. İnsanların yapacağı işleri robotlar yapacaktır. Uzay yolculukları artacaktır.

2. Gelecekle ilgili hangi planları yapıyorsunuz? Bu planları gerçekleştirmek için neler yapmanız gerekecek?
Eğitim hayatım ve mesleki hayatım ilgili planlar yapıyorum. İyi bir eğitim görebilmem ve iyi bir meslek edinebilmem için çok çalışmam gerekiyor.

Ah Heidi Neredesin? Metni Sayfa 212 Cevapları

1. ETKİNLİK

Metinden alınan bazı kelimeler gökkuşağının renkleri üzerinde harfleri karışık olarak verilmiştir. Bu harflerden anlamlı kelimeler oluşturunuz. Bulduğunuz kelimeleri aşağıdaki anlamlarına göre satır başlarına yazınız. Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

DOÜAÜSĞT → DOĞAÜSTÜ
BÜÜYÜC → BÜYÜCÜ
KIR → IRK
MARTFEİ → MARİFET
HUZSYU → HUYSUZ
GÖŞKĞKUAI → GÖKKUŞAĞI
 
KelimelerAnlamları
gökkuşağıDüşmekte olan yağmur damlacıklarında Güneş ışınlarının kırılıp yansımasıyla gökyüzünde oluşan yedi renkli, kemer biçimindeki görüntü.
ırkKalıtımsal olarak ortak fiziksel ve fizyolojik özelliklere sahip insanlar topluluğu.
huysuzHuyu iyi olmayan, kötü huylu.
marifetUstalık, hüner, uzmanlık.
büyücüBüyü yapan kimse.
doğaüstüDoğa yasalarına uymayan, doğa yasalarıyla açıklanamayan.

Cümlelerim

  • • Yağmurdan sonra güneş açınca hepimiz gökyüzünde gökkuşağını aramaya başladık.
  • • Bu köpekler çok özel bir ırktan geliyorlarmış.
  • • Yaşlanınca huysuz bir ihtiyar olmaktan çekiniyordu.
  • • Festivaldeki aşçılar, yemek konusundaki marifetlerini sergiliyorlar.
  • • Büyücülere, falcılara inananlar hep yarı yolda kalır, hiçbir şey başaramazlar.
  • • İnsanlar, tepedeki sönmeyen ateşin doğaüstü bir olay olduğuna inanmışlar.

Ah Heidi Neredesin? Metni Sayfa 213 Cevapları

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

• Yazara göre insanları birbirinden ayıran en önemli şey nedir?
Cevap: 
İnsanların düşünceleri ve hayalleridir.

• Yazar Heidi’yi neden seviyor?
Cevap: 
Heidi’de yazar da hayal kurmayı sevdiği için seviyor.

• Heidi nasıl bir çocuktur?
Cevap: 
İyimser ve inatçı bir çocuktur.

• Yazar uyurken ne diliyor?
Cevap: 
Bir an önce büyümeyi ve çocukken yapamadıklarını yapmayı diliyor.

• Yazarın büyümesine rağmen tek başına yapamadığı şey nedir? Sizin geçmişte yapamadığınız hâlde bugün rahatlıkla yapabildiğiniz şeyler nelerdir?
Cevap: 
Gökkuşağının altından geçmek için hâlâ “Heidi” gibi bir çocuğun elini tutmasına ihtiyaç duyuyor. (örnek) Eskiden bisiklete binemiyordum, şimdi ise rahatlıkla binebiliyorum.

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.
Metnin konusu
: Heidi ve çocukluk
Metnin ana fikri: İnsanlar çocukken yapamadıkları şeyleri bir an önce büyüyüp yapmak isterler fakat bunları yapmak için yine çocukluklarındaki hayal dünyalarına ihtiyaç duyarlar.

4. ETKİNLİK

Satır sonuna sığmayan kelimeleri bölmek için kısa çizginin ( – ) kullanıldığını hatırlayınız. Kısa çizginin yaygın olarak kullanıldığı yerler hakkında aşağıda verilen bilgileri okuyunuz.

Kısa Çizgi ( – )

1. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna konur:

Okuduğum kitap o kadar heyecanlıydı ki bir an olsun elimden düşürmedim. Sabaha ka-
dar okumak istedim.

2. Cümle içinde ara sözleri veya ara cümleleri ayırmak için ara sözlerin veya ara cümlelerin başına ve sonuna konur, bitişik yazılır:

Elinde farklı boyutlarda kitaplarla –altısı oldukça büyüktü- içeri girdi.

3. Heceleri göstermek için kullanılır:

ça-lış-mak, o-ku-yor-du, mut-lu-luk…

4. Arasında, ve, ile, ila, …-den …-e anlamlarını vermek için kelimeler veya sayılar arasında kullanılır: Ankara-İstanbul yolu, Türk-Fransız ilişkileri , Türkçe-İngilizce Sözlük, 1912-1913
Balkan Savaşları…

Ah Heidi Neredesin? Metni Sayfa 214 Cevapları

Aşağıdaki kelimelerin satır sonlarına sığmadığında nasıl bölüneceğini örnekteki gibi gösteriniz.

kitapki – tapazimliazim – li
babaanneba – baannehaftalıkhaf – talık
arabalarara – balaredebiyatede – biyat
kapıcıka – pıcıtoplamatop – lama

5. ETKİNLİK

Metinde geçen “Heidi”nin geçmişten günümüze çocukların zevkle izlediği bir çizgi film karakteri olduğunu biliyor musunuz? Siz daha çok hangi çizgi filmleri izliyorsunuz? Çizgi filmler dışında izlediğiniz diğer programların adları nelerdir?

Televizyonu izlerken de belli kurallara göre hareket etmeliyiz. Televizyonu yakından izlememek, çok fazla televizyon karşısında zaman geçirmemek, yaşımıza uygun programları izlemek gibi… Aşağıdaki işaretleri inceleyerek işaretlerin nerelerde kullanıldığını ve ne anlama geldiğini söyleyiniz.

Akıllı işaretler, televizyon yayınlarının içeriğiyle ilgili izleyiciyi bilgilendirmek için televizyon programı başlamadan önce yer alan uyarıcı işaret sistemidir. Akıllı işaretler, çocukları
ve gençleri televizyon yayınlarının olası zararlı etkilerinden korumayı amaçlamaktadır.

Televizyon içerikleri ve akıllı işaretler sistemi hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla RTÜK’ün (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) https://www.rtuk.gov.tr/ adresli web sitesini
ziyaret edebilirsiniz.

Ah Heidi Neredesin? Metni Sayfa 215 Cevapları

6. ETKİNLİK

Aile büyüklerinizin çocukluklarında nasıl zaman geçirdiklerini, hangi oyunları oynayıp hangi çizgi filmleri izlediklerini arkadaşlarınıza anlatınız. Büyüklerinizin çocukluk dönemleriyle kendinizinkini karşılaştırınız.

Çok mutlu imişler. Çünkü soba başında kestane pişirir birbirlerine bilmeceler, tekerlemeler söylerlermiş. Dışarıda çok vakit geçirirler doğa ile iç içe olurlarmış. Hayvanları varmış. Bizim dönemimizde ise ne yazık ki beton evlerin içine hapis olmuş telefonlarla oynayarak ailemizin yüzünü az gören çocukluklar geçirmekteyiz

7. ETKİNLİK

Bildiğiniz meslek adlarını söyleyiniz. İleride seçmeyi düşündüğünüz meslekte yapmak istediklerinizi aşağıdaki alana yazınız. Yazdıklarınıza bir başlık koymayı unutmayınız.

Bildiğim meslek adları: Polis, öğretmen, hakim, doktor, itfaiyeci, çöpçü, inşaatçı, zabıta, belediye başkanlığı, hemşire, esnaflık…

BEN BÜYÜYÜNCE

Ben büyüyünce bilim insanı olmak istiyorum. Bilim insanı olarak günümüzdeki çaresiz hastalıklara çare bulmayı amaçlıyorum.

Mesela kanser hastalığı günümüzde tedavisi çok zor bir hastalık. İnsanlar bu hastalık nedeniyle hayatlarını kaybediyorlar. Bilim insanı olarak kansere karşı bir ilaç geliştirmeyi düşünüyorum. Ayrıca insanların sigara içmelerini engelleyen, sigarayı bırakmalarını sağlayan bir ilaç geliştirmeyi düşünüyorum.

Bilim insanı olup insanlara faydalı olmak, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için çok çalışmam gerekiyor. Bunu başaracağım.

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Türkçenin konuşulduğu ülkeler ve dilimizin genel özellikleri hakkında araştırma yapınız.

Türkçe, diğer Türk dilleriyle birlikte Altay dil ailesinin bir kolunu oluşturur. Türkçe, sözcüklerin eklerle yapıldığı ve çekildiği, sondan eklemeli bir dildir. Türkçede eski dönemlerden beri bir sözcüğün birden fazla anlamı karşıladığı görülmektedir. Türkiye, Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya, Yunanistan, Kosova, Romanya, Azerbaycan, Suriye ve Irak’ta Türkçe konuşulmaktadır.

1331
798
761
341
1032
341
546
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.