Ahilerin, Osmanlı Devleti’nin kuruluşundaki etkileri nelerdir

Ahilerin, Osmanlı Devleti’nin kuruluşundaki etkileri nelerdir
Ahilerin, Osmanlı Devleti’nin kuruluşundaki etkileri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ahi teşkilatı, Selçuklu Devleti döneminde Anadolu'da kurulmuş, esnaf ve zanaatkar teşkilatı olarak bilinmektedir. Ahi teşkilatı bu kapsamda Osmanlı'da da uzun bir dönem boyunca görev yapmış, oldukça önemli işler üstlenmiştir. Esnaf yardımlaşma ve dayanışma teşkilatıdır.

Ahilik, Türklerin sahip olduğu belirli zanaatlerin yeni nesillere aktarılması, halkın ticaret, ekonomi gibi konularda eğitilmesi, ticarette devamlılığın sağlanması, belirli ticaret hükümlerinin konulması gibi oldukça önemli konular üzerinde çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bu kapsamda Osmanlı ekonomisinin belirli bir dönem boyunca güçlü kalması bu kapsamda sağlanmıştır. Zaman içerisinde Batının sahip olduğu teknoloji karşısında geri kalan Osmanlı, bu doğrultuda düşük üretim maliyetini karşılayamamış, üretim çökme noktasına gelmiştir.

  • Ahiler, Osmanlıların Anadolu’daki fetihlerinde orduya katılmıştır.
  • Yetiştirdiği devlet adamları Osmanlı Devleti’ni kurmuştur. Osman Gazi, yoldaşları ve alpları da Ahi teşkilatına mensuptur.
  • Ahilik Anadolu’nun Türkleşip İslamlaşmasını sağlamıştır.
  • Göçebe Türkmenler yerleşik hayata geçirilerek hem İslami uyum kolaylaşmış, hem de Türk şehirciliği hız kazanmıştır.
  • Ahilik esnaf ve sanatkârları; mesleki, dinî, ahlaki eğitimden farklı olarak askerî talim ve terbiye ile eğitmiş, toplumda uzlaşmayı sağlamıştır.

54
180
26
79
33
37
301
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.