Ahilik teşkilatının kuruluş amacı nedir

Ahilik teşkilatının kuruluş amacı nedir
Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilâtıdır. Ahilik teşkilatının kuruluş amacı nedir, Ahilikte usta – kalfa – çırak sistemi nasıl işlemektedir.

Ahilik teşkilatı, 13. yüzyılda kurulmuştur. Selçuklu Devleti zamanında Anadolu topraklarında etkin rol oynamıştır. Ahilik, kardeşlik anlamına gelmektedir. Ticari faaliyetlerin gerçekleşmesinde esnaflar, tüccarlar ve sanatkarlar arasında birlik, beraberlik ve kardeşliğin tesis edilmesi esasına dayanan bir teşkilattır.

Ahilik teşkilatının kuruluş amacı kardeşlik ve ahlak ilkeleri doğrultusunda ticari faaliyetlerin ve sanat hizmetlerinin adil, doğru ve dürüst olarak gerçekleşmesini amaçlanmaktadır. Ahilik teşkilatı Osmanlı Devleti zamanında lonca teşkilatlarına inkılap etmiştir. Bu düzen Osmanlı’nın son zamanlarına kadar devam etmiştir. Ticaretin her dönemde dürüst olarak yapılması ve ahlaki ilkelerin korunması gündemde olmuştur. Ticaret, iktisadi kalkınmanın en önemli araçlarından biri olmuştur.

Ahilik Teşkilatının kuruluş amaçlarını şöyle sıralayabiliriz;

Devletle esnaf arasında köprü görevi yapmak,
Verdiği eğitimle mesleklerin devamlılığı sağlamak,
İhtiyaç sahibi esnafa yardım etmek,
İnsanlara meslekle birlikte iş ahlakını da kazandırmak,
Esnaf ve sanatkarlara rehberlik etmek.

Ahilikte Usta – kalfa – çırak sistemi nasıl işlemektedir

Ahilik teşkilatı, ticari faaliyetlerin gelişmesi, ahlaki ve ticari ilkelerin korunması için kurulan ve esnaflar ile sanatkarların birlik ve beraberlik oluşturması için kurulan bir teşkilattır. Ahilik teşkilatı ayrıca yetişmiş insan gücünü karşılamak için de faaliyetler sürdürmektedir. Bunun için çeşitli alanlarda eğitim hizmetlerinin alaylı olarak verilmesinde etkili olmuştur.

Ahilik teşkilatında usta – kalfa – çırak ilişkisi bulunmaktadır. Çıraklıkla başlayan iş tecrübesi, kalfalıkla devam etmekte ve kalfalığın ardından ustalıkla sonuçlanmaktadır. Çırakların kalfalardan, kalfaların ustalardan öğreneceği işler bulunmaktadır. Böylece alaylı olarak bir meslek alanında yetişmiş insan gücü ihtiyacının kalifiye eleman olarak yetişen gençler sayesinde giderilmesi söz konusu olmuştur.

209
178
94
75
18
34
154
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.