Ahiret hayatıyla ilgili kavramlar nelerdir

Ahiret hayatıyla ilgili kavramlar nelerdir
Ahiret hayatıyla ilgili kavramlar nelerdir, ahiret hayatıyla ilgili kavramların anlamları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ahiret; son, sonra olan, dünyadan sonraki sonsuz hayat demektir.20 Dünya hayatından sonra gelen ahiret hayatı, İsrafil adlı meleğin sûra üflemesiyle başlayacaktır. “Sûra üflenince, Allah’ın diledikleri müstesna olmak üzere göklerde ve yerde ne varsa hepsi ölecektir. Sonra ona bir daha üflenince, bir de ne göresin, onlar ayağa kalkmış bakıyorlar!” (Zümer suresi, 68. ayet.) Ahiret konusuyla ilgili olarak birtakım kavramlar karşımıza çıkmaktadır.

Ahireti daha iyi kavrayabilmemiz için bu kavramlara genel hatlarıyla bakabiliriz:

Sur: Kıyamet kopacağı zaman, dört büyük melekten biri olan İsrafil (as)’ın üfleyeceği, nasıl olduğu bilinmeyen boru.
Ba’s: Kelime olarak dirilme, diriltme, diriltilme anlamlarına gelir. Terim olarak kıyamet koptuktan sonra Allahü Teâlâ tarafından ölülerin diriltilmesi demektir.

Berzah: Ölümle başlayıp tekrar dirilme zamanına kadar sürecek olan ara dönem.
Kıyamet: Kalkma, doğrulma, dikilme, ayaklanma, dirilme. Evrende bulunan her şeyin yok olmasıyla, ölen tüm insanların yaptıklarının hesabını vermek üzere diriltilecekleri zaman.

Mahşer: Kıyamet günü ikinci kez sûra üflendikten sonra bütün insanların diriltilerek mezarlarından kalkıp dünyada iken yaptıkları her şeyin hesabını vermek üzere toplanacakları yer.
Mizan: Doğru ve yanlışın, hak ve batılın, zulüm ve adaletin, iyilik ve kötülüğün farkını bildiren hüküm. “Şüphesiz ki Allah, kitabı (Kur’an-ı Kerim) ve mizanı gerçek olarak indirdi...” (Şura suresi, 17. ayet.) Kıyamet günü insanların günah ve sevabını tartan ve nasıl olduğu bilinmeyen terazi. “O gün kimin tartılan ameli ağır gelirse işte o, hoşnut edici bir yaşayış içinde olur.”(Karia suresi, 6-7. ayetler)

Sırat Köprüsü: Mahşer yerinden itibaren cehennemin üzerinden cennete kadar uzanan ve insanların dünyada yapmış oldukları davranışlar ve imanlarına göre üzerinden geçecekleri veya geçemeyecekleri köprü. “Cehennemin ortasına sırat köprüsü kurulur. Oradan, peygamberlerden ümmetleriyle beraber geçenlerin ilki ben olacağım. Peygamberlerden başka o gün kimse konuşamaz. Peygamberlerin sözleri de ‘Ey Allah’ım! (Ümmetimi) kurtar.’ olur.”(Müslim, İman, 84)

Cehennem: İnanılması gereken şeylere inanmayan ya da inandığı halde inanmayanların hayatını sürdüren ve günahı affedilmeyen insanların ahiret âleminde cezalandırılacakları yer. (Müslim, İman, 58)
Cennet: Günahsız, günahları affedilen ya da günahlarının cezasını cehennemde çekmiş olan müminlerin, içerisinde sonsuza dek kalacakları yer. (Müslim, İman, 60.)

180
179
179
181
165
165
165
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.