Ahlak kurallarına bağlı kalarak insanın namusunu, şerefini ve haysiyetini koruması erdemi

Ahlak kurallarına bağlı kalarak insanın namusunu, şerefini ve haysiyetini koruması erdemi
Ahlak kurallarına bağlı kalarak insanın namusunu, şerefini ve haysiyetinikoruması erdemi anlamına gelen kelime nedir

Soru : Ahlak kurallarına bağlı kalarak insanın namusunu, şerefini ve haysiyetini koruması erdemi anlamına gelen kelime nedir

Cevap : İffet, insanın bedenî ve maddî hazlara aşırı düşkünlükten korunmasını sağlayan erdem için kullanılan ahlâk terimi.

İffet TDK anlamı nedir
Arapça ʿiffet
1. isim Cinsel konularda ahlak kurallarına bağlılık, sililik.
2. isim Namus.

Sözlükte “haramdan uzak durmak, helâl ve güzel olmayan söz ve davranışlardan sakınmak” anlamında masdar olan iffet kelimesi, daha çok felsefî mahiyetteki ahlâk kitaplarında ve bunların etkisinde kalan diğer eserlerde insandaki arzu (şehvet) gücünün ılımlı işleyişinden hâsıl olan erdemi ifade etmek üzere kullanılmış ve başta gelen erdemlerden biri kabul edilmiştir. Bu kaynaklardaki iffet tanımlarını “yeme içme ve cinsî arzu konusunda ölçülü olmak, aşırı istekleri bastırıp dinin ve aklın buyruğu altına sokmak suretiyle kazanılan erdem” şeklinde özetlemek mümkündür (meselâ bk. İbn Sînâ, s. 108; Gazzâlî, Mîzânü’l-ʿamel, s. 79; et-Taʿrîfât, “ʿİffet” md.). İffetli kimseye afîf denir.

Kaynakça : TDK, İslam Ansiklopedisi.

103
0
1
0
0
0
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.