Ahlak, terbiye, marifet, ubudiyet ve takva kavramlarının anlamı

Ahlak, terbiye, marifet, ubudiyet ve takva kavramlarının anlamı
Ahlak, terbiye, marifet, ubudiyet ve takva kavramlarının anlamlarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

İnsanların hayatını şekillendiren bir takım kavramlar bulunmaktadır. Bu kavramlar insanların daha iyi bir hayata sahip olmasını da sağlar. Ahlak, terbiye, marifet, ubudiyet ve takva gibi kavramlar dini meşeli kavramlar olarak hayatımızda yer almaktadır. İnsanlar kavramlar ve kelimeler sayesinde düşünme yetisini geliştirir.

Bu kavramların anlamı ise şu şekildedir:

Ahlak: İnsanların doğuştan ya da sonrada kazandıkları tutum ve davranışlardır. Ahlak ya da sağtöre, kelimenin en dar anlamıyla, neyin doğru veya yanlış sayıldığı ile ilgilenir. Terim genellikle kültürel, dinî, dünyevi ve felsefi topluluklar tarafından, insanların çeşitli davranışlarının yanlış veya doğru oluşunu belirleyen bir yargı ve ilkeler sistemi kavramı ve/veya inancı için kullanılır.

Terbiye: Eğitim ve görgü demektir.

Marifet: Bilmek, becermek, ustalıkla yapmak anlamına gelir. Allah ve O’nun sıfatları, fiilleri, isimleri ve tecellileri hakkında mânevî tecrübeyle doğrudan elde edilen bilgi anlamında bir tasavvuf terimi.

Ubudiyet: Kulluk ve bu bilincin yerine getirilmesi demektir. Zâhirî ve bâtınî açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimi.

Takva: Allah korkusu anlamına gelen, sevgiden kaynaklı bir çekinme demektir. Takva kulun, azametinden korkarak ve rahmetini ümit ederek Rabb'ine karşı olan kulluk görevlerini yerine getirmesi, emirlerini tutup yasakladıklarından kaçınması anlamına gelen bir terimdir. Kur'an'da Allah katında insanların en üstünün en çok takva sahibi olanlar olduğu belirtilmiştir.

3
1
2
1
1
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.