Akarsu vadisi, plato ve ovanın nasıl oluştuğu

Akarsu vadisi, plato ve ovanın nasıl oluştuğu
Akarsu vadisi, plato ve ovanın nasıl oluştuğu konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yeryüzü şekilleri çeşitli sebeplerle oluşmaktadır. Aşındırıcı olan etkenler yeryüzü şekillerinin oluşmasında etkilidir. Akarsu vadisi, plato ve ovalar yeryüzü şekillerinden olup su ve depremler etkisiyle oluşmaktadır.

Akarsu vadisi, suların geniş platoları aşındırması sonucunda derin çanaklar oluşturması ile oluşmaktadır. Akarsuların düzlükleri zamanla aşındırması derken binlerce yıldan bahsedilmektedir. Akarsuyun yatağını enine ve derinlere doğru aşındırmasıyla olu­şan çanaklardır.

Platolar, akarsu geçen düzlükler olarak bilinir. Engebeli olma özelliği taşısa da plato alanlarında akarsular bulunur. Akarsular tarafından yarılmış geniş düzlüklerdir. Platolar, lav düzlüklerinin ya da yükselmiş peneplen alanlarının aşınmasıy­la oluşmaktadır.

Ova, geniş düzlükler olarak akarsular tarafından derin bir şekilde yarılmamış olan yeryüzü şeklidir. Akarsuyun derine gömülmemiş olduğu, çevresine göre çukurda ka­lan, yüzeyi alüvyonlarla örtülü geniş düzlüklerdir.

Yeryüzü şekillerinin oluşmasında sıcak ve soğuk su kaynakları, toprak özellikleri ve yapısı, sıcaklık ve basınç farklılıkları etkili olmaktadır.

2
6
4
2
5
2
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.