Akarsular hangi yörelerde menderesler oluşturur

Akarsular hangi yörelerde menderesler oluşturur
Akarsular hangi yörelerde menderesler oluşturur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Akarsular, yeryüzü şekilleri bakımından farklı özellikler kazanmaktadır. Akarsular karadan denize doğru akar ve önündeki engellere göre akış yönleri oluşturmaktadır. Dağların kıyı şeridinde uzanış yönlerine göre akarsular, akış şekillerini oluşturmaktadır.

Akarsular, dağların denize dik uzandığı bölgelerde, kıyı şeridinin girintili çıkıntılı olan yerlerinde menderes oluşturarak akmaktadır. Akarsular bu bakımdan bizim ülkemizde Ege Bölgesi’nde görülmektedir. Ege Bölgesi’nde dağlar denize dik uzanmaktadır.

Kıyı şeridi de girintili ve çıkıntılı olmaktadır. Menderesler, akarsuların kıvrımlar oluşturarak denize doğru akmasıdır. Bu kıvrımlar birbirine çok yakın kıvrımlar olarak suyun akış yüzey alanının genişlemesine neden olmaktadır. Ülkemizde menderes akarsular da bulunmaktadır.

208
34
25
16
24
6
175
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.