Akıl yaşta değil baştadır atasözünün anlamı

Akıl yaşta değil baştadır atasözünün anlamı
Akıl yaşta değil baştadır, bir kimsenin yaşı büyük olabilir, bu onun akıllı olduğunu göstermez; çünkü akıl bir düşünme işidir, insan düşünüyorsa yaşı büyük olmuş küçük olmuş, hiç önemli değildir, aklın ölçütü yaş değil düşünmedir.

Akıl yaşta değil baştadır sözü de en çok kullanılan atasözlerinden biridir. Bu sözle atalarımız, bir kişinin yaşının büyük olması onun akıllı olduğunu göstermez. Akıllı olduğunu doğru ve dengeli hareket etmesi gösterir demek istemişlerdir. Aklın ve akıllı olmanın ölçütünün yaş değil, düşünme olduğunu ortaya koyan bir söz olarak değerlendirilmektedir. Atalarımız bize bu sözle nasihat etmektedir.

Bir kimsenin yaşı büyümekle organları büyür, boyu uzar. Fakat akıl doğuştan geldiği şekliyle kalır. İnsan büyümekle oda büyümez. Nice gençler vardır ki, saçı sakalı ağarmış olanlardan daha akıllıdır.

Akıllı olma ile yaşlı olma arasında ilgi yoktur. İnsanın yaşlanması, aklının artması anlamına gelmez. İnsan büyüyebilir fakat aklı (kıt) kalabilir. Biliriz ki, pek çok genç yaşça büyük olanlardan daha akıllıdırlar. İnsanlar yaşlandıkça tecrübe sahibi olabilirler ama tecrübe akıllı olanların işine yarar, akılsızların değil.

Akıl dediğimiz, doğru düşünebilme, doğru karar verebilme gücüdür. İnsanın doğuştan beraberinde getirdiği bir özelliktir. Aldığı bilgi ve edindiği tecrübelerle olgunlaşır. Yaşın ilerlemesiyle, aklın da geliştiğini düşünmek pek doğru olmaz. Çünkü yaşı küçük olduğu halde birçok büyüğe taş çıkartan küçükler olabileceği gibi, yaşı ilerlemiş ama çocuktan daha az akıllı büyüklere de çevremizde rastlamak mümkündür.

Akıl yaşta değil baştadır TDK anlamı nedir

Akıllı olmanın yaşla ilgisi yoktur, bazı küçükler büyüklerden daha akıllı olabilir anlamında kullanılan bir söz.

Anafikir: Akıllılık yaş ile ilişkili değildir. Yaşı küçük olduğu halde aklı büyük olan kişiler de bulunabilir.

188
64
227
64
23
7
66
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum