Akılcı ilaç kullanımıyla ilgili farkındalık oluşturacak bir afiş

Akılcı ilaç kullanımıyla ilgili farkındalık oluşturacak bir afiş
Akılcı ilaç kullanımıyla ilgili bilgi edininiz. Edindiğiniz bilgilerden hareketle akılcı ilaç kullanımı konusunda farkındalıkoluşturacak bir afiş hazırlama konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dünyada “Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)” çalışmaları başlatılmıştır.

1985 yılında Nairobi’de yapılan DSÖ toplantısı AİK çalışmaları için başlangıç sayılmaktadır. AİK, DSÖ tarafından; kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca, uygun süre ve dozda, en düşük maliyette ve kolayca ulaşabilmeleri olarak tanımlanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, ilaçların % 50′sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır.

Akılcı ilaç kullanımı afişinden önce akılcı ilaç ne demektir, kısa bir açıklama getirelim.

  • Hasta olan kişinin özelliklerine göre, yaş, kilo, boy, ve kullanmış olduğu diğer ilaçlarla birlikte bireysel özelliğine göre ilaç kullanımıdır.
  • Amaç en uygun ilacı. en uygun zamanda. en uygun fiyata, en uygun dozda kullanmaktır.
  • Almış olduğumuz ilacın kullanım zamanı, kullanım dozunu, son kullanma tarihi ve uygun sıcaklıkta saklanması çok önemlidir.
  • Bu açıklamalardan sonra gelelim afişe.
  • İki tane plastik şişe çizeriz. Şişelerden bir tanesinin üstüne dört tane delik açarız. En üst kısımdan su doldururuz. Deliklerden suların aktığını gösteririz.
  • Diğer plastik şişeye hiç delik açmayız. En üst kısmından su doldururuz. Delik olmadığı için suların akmadığını gösteririz.
  • -En sonunda birinci akılsızca ilaç kullanılırsa birinci şişedeki gibi neler kaybedeceğimizi gösterelim. Kaybettiğimiz miktarı parasal rakamlar ile yazalım
  • Akılcı ilaç ile Akılsızca ilaç arasındaki kullanım arasındaki farkı göstermiş oluruz.
  • Sloganımız da hazır. Siz hangi taraftansınız. Tabi ki akıllısınız.

346
32
4
3
1
1
7
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.