Akım, potansiyel fark ve direnç arasında nasıl bir ilişki vardır

Akım, potansiyel fark ve direnç arasında nasıl bir ilişki vardır
Akım, potansiyel fark ve direnç arasında nasıl bir ilişki vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Elektrik enerjisi kaynaklarının oluşturduğu gerilim, elektrik akımının oluşmasını sağladığı için elektrik akımı ile gerilim arasında bir ilişki vardır.

Bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel farkın, iletkenden geçen akım şiddetine bölümü (oranı) daima sabit bir sayıdır. Bu sabit sayı iletkenin direncine eşittir. Bu kanuna ohm kanunu denir.

▪ Ohm kanunu, potansiyel fark, akım şiddeti ve direnç arasındaki ilişkiyi açıklar.

▪ Bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel fark artarsa akım şiddeti artar, potansiyel fark azalırsa akım şiddeti azalır. Potansiyel fark akım şiddeti ile doğru orantılıdır.

▪ Bir iletkenin direnci büyürse elektronların hareketi zorlaşacağı için akım şiddeti küçülür. İletkenin direnci küçülürse elektronların geçişi kolaylaşacağı için akım şiddeti büyür. Direnç ve akım şiddeti ters orantılıdır.

Kaynak:Eğitim Sistem

442
787
890
113
304
164
311
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.