AKUT kimler tarafından ne zaman ve nerede kurulmuştur

AKUT kimler tarafından ne zaman ve nerede kurulmuştur
Akut kim tarafından kurulmuştur, AKUT kimler tarafından ne zaman ve nerede kurulmuştur konusunda sizlere bilgi vereceğiz.

Akut, deprem ve diğer doğal afetlerde, doğa sporlarında kaybolan insanları arayan ve bu insanlara yardım eden yani halk yararına faaliyetlerini sürdüren bir sivil toplum örgütüdür.

Akut, 1995 yılında Ali Nasuh Mahruki’nin öncülüğü ile kurulmuştur. İlk olarak Aralık 1995 yılında Uludağ Keşiştepe’de yapılan arama ile bu kuruluşa AKUT adı verilmiştir. Böylece Akut’un merkezi de Uluda Keşiştepe olmuştur.

1994 yılında Bolkar Dağlarında kaybolan 2 üniversite öğrencisinin 14 gün arandığı ve sonuçsuz kalan arama çalışmaları akabinde, dağları iyi bilen fakat arama-kurtarma konusunda bilgileri sınırlı olan bir grup dağcı bir araya gelerek 1995 yılında AKUT’u kurmuştur. Bu grup, aynı yıl AKUT ismi altında, Uludağ’da ilk kurtarma faaliyetini gerçekleştirmiştir. Dernek, 14 Mart 1996 yılında “AKUT Arama Kurtarma Derneği” adı altında resmî kuruluşunu tamamlamıştır.

Türkiye’nin ilk gönüllü arama kurtarma derneği

Türkiye’nin ilk arama kurtarma derneği olan AKUT, dağlarda ve diğer zorlu doğa koşullarında doğru ve etkin arama-kurtarma faaliyetleri gerçekleştirme hedefiyle kurulmuş ve hızla gerekli eğitimleri alarak talep edildiği takdirde doğal afetlerde de ilgili resmî kurumlara yardımcı olabilir hale gelmiştir. 1998 Adana-Ceyhan depreminde gösterdiği yararlılıklar nedeniyle, Bakanlar Kurulu kararıyla 19 Ocak 1999’da “Kamu Yararına Dernek” statüsü almıştır.

8
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.