Âl-i İmrân suresi, 159. ayette Peygamberimizin (s.a.v.) hangi özelliklerinden söz edilmektedir

Âl-i İmrân suresi, 159. ayette Peygamberimizin (s.a.v.) hangi özelliklerinden söz edilmektedir
Âl-i İmrân suresi, 159. ayette Peygamberimizin (s.a.v.) hangi özelliklerinden söz edilmektedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

“O vakit Allah'tan bir rahmet ile onlara yumuşak davrandın. Şayet sen kaba, katı yürekli olsaydın hiç şüphesiz etrafından dağılıp giderlerdi. Şu hâlde onları affet; bağışlanmaları için dua et...” Âl-i İmrân suresi, 159. ayet.

Yukarıdaki ayette Peygamberimizin (s.a.v.) hangi özelliklerinden söz edilmektedir?

Bir insan kötü kalpli ve kaba ise -sahip olabileceği tüm özelliklere sahip olsa da- diğer insanlar tarafından hoş karşılanmazlar. Diğer insanlar bu tür insanlarla zaman geçirmek, konuşmak veya onları dinlemek istemezler. Allah tarafından İslam alemine Peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed'in de bu kötü özelliklere sahip olması gibi bir durum söz konusu olamaz. Semavi diğer kitaplarda da anlatıldığı gibi Peygamber Efendimiz bu kötü sıfatlardan birisini taşımamaktadır. Kuran-ı Kerim'de de Peygamber Efendimizin sahip olduğu erdemler anlatılmaktadır ve bu anlatılanlar kanıtlanmaktadır.

Bunu bir örnekle daha açıklayacak olursak;

Uhud savaşı sırasında Peygamber Efendimiz'in verdiği talimatlara karşıt olan kişiler vardı bu karşıt düşünceler sonucunda; Hz Peygamber Efendimiz, İslâm ordusunun yenilmesine sebep olanlara ve müslümanları imha edilme tehlikesiyle karşı karşıya getirmiş bulunanlara merhametle muamele etmiştir. Fikirlerine karşıt olan kişilere kötü davranmak yerine, onlara Allah'ın onları affetmeleri için O'na dua etmelerini istemiştir ve kötü davranmamıştır. Bunun sonucunda Peygamber Efendimizin yanında bir çok savaşa giren arkadaşları bir çok zaferle savaş alanlarından ayrılmıştır. Eğer onlara karşı katı davransaydı ve onları sert bir şekilde cezalandırsaydı, çevresindekiler dağılıp giderlerdi.

Buradan çıkarılacak mesajlar ise şöyledir;

  • Peygamber Efendimiz bağışlayıcı ve iyi kalplidir.
  • Peygamber efendimiz kaba ve kötü kalpli birisi olsaydı etrafındakiler dağılıp giderdi
  • İnsanlar isteyerek veya istemeyerek bir hata yaptıklarında, Peygamber efendimizin bu güzel huyunu örnek alıp, onları affetmek gerekir.
  • İslam'ın eğitim metotlarından birisi de affetmektir.

109
402
108
253
222
105
234
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.