Alanları 18 br² ve kenar uzunlukları doğal sayı olan kaç farklı dikdörtgen çizilebilir

Alanları 18 br² ve kenar uzunlukları doğal sayı olan kaç farklı dikdörtgen çizilebilir
Alanları 18 br² ve kenar uzunlukları doğal sayı olan kaç farklı dikdörtgen çizilebilir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Alanları 18 br² ve kenar uzunlukları doğal sayı olan kaç farklı dikdörtgen çizilebilir

Cevap : 3 farklı dikdörtgen çizilebilir
18 –> 1, 2, 3, 6, 9
3 farklı

Kenar uzunluklarının doğal sayı olduğu bilgisi verilmiş. Doğal sayılar 0'dan başlayarak sırasıyla 1, 2, 3 şeklinde sonsuza kadar uzanan sayı dizisidir. Bir dikdörtgenin kenar uzunluğu 0 birim olamayacağı için, 1 birimden başlamalıdır.
Bir dikdörtgenin alanı, kısa ve uzun kenarları uzunluklarının birbirleri ile çarpılması ile bulunur. O halde,

  • Kısa kenar: a birim olsun
  • Uzun kenar: b birim olsun.
  • Dikdörtgenin alanı= a*b olur.

Bizden alanı 18 birimkare olan dikdörtgenlerin kaç farklı halde olabileceği soruluyor. Bu doğrultuda, yan yana geldiklerinde çarpımları 18 olan ve iki çarpan sayıdan oluşan çarpma işlemi olasılıklarını yazalım:

  • 1*18= 18
  • 2*9= 18
  • 3*6= 18

şeklinde üç farklı dikdörtgen çizilebilir demeliyiz. İşlemlerdeki çarpanların yerini değiştirerek tekrardan yazmamıza gerek yoktur. Çünkü kenar uzunlukları 3 birim ve 6 birim olan bir dikdörtgenle, yine kenar uzunlukları 6 birim ve 3 birim olan dikdörtgen birbirinin aynısıdır.

Bu bilgi ile birlikte, her ihtimali düşünürsek, 1'e 18 birim uzunluktaki dikdörtgen demek ile 18'e 1 birim uzunluktaki dikdörtgen demek arasında fark yoktur. Biri, diğerinin 90 derece döndürülmüş halidir.

15
267
7
2
2
1
35
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.