Âlem, melek, ahiret ve kıyamet kavramlarının anlamları

Âlem, melek, ahiret ve kıyamet kavramlarının anlamları
Âlem, melek, ahiret ve kıyamet kavramlarının anlamları nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Alem; yeryüzü ve uzayda var olan şeylerin tümüne denir. Eş anlamlısı: evrendir. 

Kâinat, mahlûkât, mevcûdat, mümkinât mâsivâ, felek, yaratılmışların tümü, kısacası Cenâb-ı Allah'ın dışında kalan ve yeryüzü ile gökyüzündeki maddî, manevî bütün eşya ve varlıklar. Kâinat, bütün yaratılmışlar, havadis, evrende var olan her şey âlemi oluşturmaktadır. Kâinattaki bütün varlıkların her bir türü de ayrı bir âlem oluşturmaktadır. Cinler âlemi, ins âlemi, ruhlar âlemi, hayvanlar âlemi, melekler âlemi... gibi. 

Melek kelimesi sözlükte haberci, elçi, güç ve kuvvet anlamlarına gelir.  Terim olarak “Allah tarafından yaratılmış, çeşitli şekillerde görülebilen, zor işlere gücü yeten, erkeklik ve dişilikleri olmayan ve Allah’a itâatten ayrılmayan latîf varlıklar” diye tarif edilir. Melekler, duyu organlarımızla idrak edilmeyen, gözle görülmeyen ruhâni ve nurâni varlıklardır.

Âhiret kelimesinin manası: Arapçada ‘son, sonraki’ anlamına gelen ‘âhir’ kelimesinin müennesidir. Dünyadan sonra gidilecek son ve asıl mekânımız olan ebedi âlemin adıdır.

Kıyamet, evrenin düzeninin bozulması, her şeyin alt üst edilerek yok olması, yok olan ve ölen şeylerin yeniden yaratılıp diriltilerek ayağa kalkması ve mahşere doğru yönelmesi demektir. Bu durumda kıyamet genel bir ölümden sonra genel bir dirilişi kapsamaktadır.

Kıyametin kopması, aklın imkânsız göreceği bir olay değildir. Çünkü evrenin yaratıcısı ve yöneticisi olan Allah’ın, evrendeki düzeni bozması, dolayısıyla bugün tabiatı düzenleyen kanunların alt üst olması akıl açısından mümkündür.

Bu yazımızı okuyanlar aşağıdaki yazıları da okudular

1. “Melek yüzlü”, “Sanki kanatsız bir melek!” ifadeleri ne anlama gelir yazımızı okumak için tıklayınız
2. Bir Kur’an mealinden, melekleri konu alan iki ayet yazımızı okumak için tıklayınız
3. Dört büyük melek hangileridir, bunların adını ve görevleri yazımızı okumak için tıklayınız
4. Ahiret hayatını konu alan bir ayet yazımızı okumak için tıklayınız
5. Hz. İsa’nın (a.s.) kim olduğunu araştırınız yazımızı okumak için tıklayınız

7741
3307
3058
1455
3318
1936
2245
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
24 Yorum