ALES

ALES
Ales, Ösym tarafından bir yıl içerisinde iki kez yapılan ve yüksek lisans, doktora başvuruları için girilen bir sınav niteliği taşımaktadır.

Yıl içerisinde bahar ve güz döneminde olmak üzere iki kez yapılmaktadır. Son yapılan Ales sınavı 17 Kasım 2013 tarihinde yapılmıştır. Ve bahar dönemi için yapılacak olan Ales sınavının 12 Mayıs 2013 tarihinde yapılacağı Ösym tarafından ilgili adaylara duyurulmuştur. Ales sınavına lisansüstü eğitime geçiş aşamasında, yurtdışında lisansüstü eğitime başlamak için, yükseköğretim kurumlarında ki akademik kadrolara başvurmak için girilmektedir.

Ales sınavına her yıl özellikle yüksek lisansa başlamak isteyenler başvurmaktadır. Ülkemizde ki üniversiteler için yüksek lisans başvurusu yapmanın ilk koşullarından biri de düzenlenen Ales sınavına girmek ve gerekli puanı almaktır. Yüksek lisansa başvuracak olan bir aday için en önemli aşamalarsan biri şüphesiz ki Alestir. Ales puanı kişinin yüksek lisans yapacağı üniversite seçimini de etkilemektedir. Çünkü üniversiteler Ales puanının yüksekliğini göz önünde bulundurarak yüksek lisans öğrencilerini kabul etmektedirler. Yurt dışında eğitim görmek isteyen yüksek lisans eğitimi öğrencilerinin de Ales’e girmesi ve geçerli bir puan alması gerekmektedir. Ancak bu şekilde yurt dışında görülecek olan yüksek lisans eğitimi mümkün olacaktır.

Yüksek lisans eğitimine başvururken Ales oldukça büyük bir etken olsa da adayların diploma notları, mülakatlarda gösterdikleri başarılarda bu konuda etkendir. Bu nedenle Ales tek başına yeterli olmamakla birlikte, önemi de yadsınamaz.

Ales sınavının geçerlilik süresi 3 yıldır. 3 yıl boyunca girmiş olunan Ales sınavının sonucu geçerliliğine korumaktadır. Ve bu puan üzerinden adaylar işlemlerini, başvurularını yapabilmektedir. Ancak 3 yılın sonunda Ales puanı geçerliliğini yitirmekte ve yine sınava katılım gerekmektedir. Ales sınavına birden fazla katılım mümkündür. Ve aday geçerliliği olan sınav sonuçlarından istediğini kullanma hakkına sahiptir. En son girilen sınavın sonucu yerine geçerliliği olan başka bir sınav sonucunu kullanarak başvuruda bulunabilmektedir. Bir adayın Ales sınavından başarılı sayılabilmesi için en az 55 puan alması gerekmektedir. Ancak bu noktada her üniversitenin puan aralığının farklı olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Kimi üniversiteler için 70 puan dahi yeterli olmamaktadır.

EgitimSistem.Com - Özel Haber

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.