Ali İmran suresinin 159. ayetinin anlamı

Ali İmran suresinin 159. ayetinin anlamı
Ali İmran suresinin 159. ayetinin anlamını nedir, ayette verilen mesajların neler olabileceği konusunda sizlere bilgiler vereceğiz. Âl-i İmrân suresi 159. ayetini inceledikten sonra çıkardığınız mesajlar neler?

Ali İmran suresinin 159. ayetinin meali;

Sen onlara sırf Allah’ın lutfu sayesinde yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı kalpli olsaydın, hiç şüphesiz etrafından dağılır giderlerdi. Onları affet, onların bağışlanmasını dile, iş hakkında onlara danış, karar verince de Allah’a güven, doğrusu Allah kendisine güvenenleri sever.

Ali İmran suresi 159. ayetinden şu mesajları çıkarabiliriz;

Kaba ve katı kalpli bir kimse muhataplarında nefret uyandırır. Bu yüzden Efendimiz muhataplarına yumuşak davranmıştır. Allah, Peygamberimizin “onları affetmesini, Allah tarafından bağışlanmaları için dua etmesini emretmiştir.” Bizler de insanları bağışlamasını bilmeliyiz. Bunun yanında işlerimizi başkalarına danışarak yapmalıyız.

Kaba ve katı kalpli bir kimse muhataplarında nefret uyandırır; insanlar böyle bir kimseyi dinlemek istemezler veya onun arkadaşlığına katlanamazlar. Sevecen ve merhametli bir yaklaşım ise insanların kalplerini kazanmanın en etkili silahıdır. Âlemlere rahmet Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) de yumuşak davranmakla Müslümanların gönüllerini fethetmişti. Sahabiler adeta bir pervane gibi çevresinden ayrılmıyorlar onun gözünün içine bakıyorlardı. Allah (c.c.), Hz. Peygambere (s.a.v.) ve onun şahsında tüm Müslümanlara danışarak iş yapmayı (istişare) emretmiştir.

Arkadaşlarınızla Âl-i İmrân suresinin 159. ayetinin mealini birkaç defa okuyunuz. Yapılan açıklamaları da dikkate alarak ayetlerle ilgili aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

Kim, kime söylüyor?
Cevap:
Allah peygamberlere söylemiştir.

Ayetin ana konusu nedir?
Cevap:
Peygamberler bağışlayıcıdır.

Ayette geçen temel kavramlar nelerdir?
Cevap: Affetmek, bağışlamak.

Muhataplardan ne yapmaları isteniyor?
Cevap
: Bağışlayıcı olup, gerekeni yaptıktan sonra tevekkül etmeleri isteniyor.

2059
173
2000
273
145
241
1880
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum