Allah’tan hakkıyla hayâ ediniz hadisinde hayâ ile ilgili nelere dikkat çekilmektedir

Allah’tan hakkıyla hayâ ediniz hadisinde hayâ ile ilgili nelere dikkat çekilmektedir
Allah’tan hakkıyla hayâ ediniz hadisinde hayâ ile ilgili nelere dikkat çekilmektedir, vücudun sayılan organlarını haramdan muhafaza etmek nasıl olur konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir gün, “Allah’tan hakkıyla hayâ ediniz!” buyurmuştu. Yanında bulunan sahabe “Ey Allah’ın Resulü! Zaten hayâlı davranıyoruz elhamdülillah!” dediler. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.) şu açıklamayı yaptı: “Söylemek istediğim, sizin anladığınız hayâ değildir! Allah’tan hakkıyla hayâ etmek demek; baş ve başta bulunan azaları (dil, göz, kulak ve akıl vb.), bedeni ve ondaki azaları (el, ayak, mide ve kalp vb.) her türlü günah ve haramlardan muhafaza etmeniz; ölümü ve toprakta çürümeyi daima hatırlamanızdır. Kim bu söylenenleri yerine getirirse Allah’tan hakkıyla hayâ etmiş olur.” (Tirmizi, Sıfat’ül Kıyamet, 24.)
Peygamberimizin (s.a.v.) yukarıdaki hadisinde hayâ ile ilgili nelere dikkat çekilmektedir? Vücudun sayılan organlarını haramdan muhafaza etmek nasıl olur? Arkadaşlarınızla tartışınız.

Ödev cevabı kısaca : Peygamberimizin (s.a.v.) bu hadisinde hayânın sadece dışsal bir utangaçlık anlamına gelmediği vurgulanır. Hayâ, içsel bir değerdir ve kişinin iç dünyasının temiz ve ahlaki değerlere bağlı olduğunu gösterir. Aynı zamanda hayânın, kişinin Allah'ın emirlerine uymak ve haramlardan kaçınmak için içsel bir motivasyon kaynağı olduğu belirtilir. Vücudun sayılan organlarını haramlardan korumak, kişinin günahlardan kaçınmasını ve ahlaki bir yaşam sürdürmesini içerir. Bu, Allah'a saygı ve sorumluluk duygusunu ifade eder.

0
2
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.