Allah'u Teala (c.c.) Hz. Adem'i (a.s.) ne için yaratmıştır

Allah'u Teala (c.c.) Hz. Adem'i (a.s.) ne için yaratmıştır
Allah'u Teala (c.c.) Hz. Adem'i (a.s.) ne için yaratmıştır, Şeytan, Hz. Adem (a.s.) ve Hz. Havva’nın (r.a.) cennetten çıkarılmasına nasıl sebep olmuştur, Kabil’i kardeş katili yapan nedir, Kabil, ne zaman pişmanlık duymuştur detaylar haberimizde...

Allah'u Teala (c.c.) Hz. adem'i (a.s.) ne için yaratmıştır

Allah, insanı yaratmıştır. İnsanı yaratmasının nedenleri vardır. Hazreti Adem (a.s.) ilk insan ve ilk peygamber olarak dünyaya gelmiştir. Pişmiş çamur veya balçıktan yaratılan insan, dünya hayatında kemik, kan ve et parçası olarak doğup gitmektedir.

Allah, Hz. Adem (a.s.)’ı, dünya hayatında imtihanını kazanıp tekrar cennete gelsin diye yaratmıştır. Dünya bir sahnedir. Burada kimin ne yapacağını görmek gerektiği vurgulanmaktadır.

Şeytan, Hz. Adem (a.s.) ve Hz. Havva’nın (r.a.) cennetten çıkarılmasına nasıl sebep olmuştur

Allah, Hz. Adem ve Hz. Havva’yı yarattıktan sonra onlara dedi ki: Bu meyve yasak, yememelisiniz.Şeytan da onlara “Çok güzel bir meyve, tadı ne güzeldir, yemelisiniz v.b” vesvese vererek yemeklerini sağladı ve Allah da yedikleri için onları cezalandırarak cennetten çıkardı.

Hz. Adem (a.s.) ve Hz. Havva’nın (r.a.) ilk çocukları kimlerdir? Onların kişilik özelliklerini belirtiniz?

Hz. Adem ile Hz. Havva’nın ilk çocukları Habil ve Kabil’dir. Habil ve Kabil kişilik özellikleri bakımından birbirine ters özelliklere sahiptir. Habil ve Kabil’in özellikleri aşağıdaki gibidir:

Habil; sakin, uysal, mütevazı ve hırslarından arınmış
Kabil; öfkeli, kendini beğenmiş ve hırslı

Allah kabilin kurbanını neden kabul etmemiştir

Habil’in davarları vardı. Davarlarından en semizini, en iyisini, bütün ihlas ve samimiyetiyle, Aziz Allah’a kurban olarak ayırdı.Kabil ise çiftçi idi. Elinde çok güzel ürünler olmasına rağmen en kötü buğdayını tamamen isteksiz bir şekilde kurban olarak seçti.

İki kardeş Hazret-i Âdem’in nezaretinde kurbanlarını adamak üzere dağa çıktılar.

Yol boyunca Kabil, “ben senden daha büyüğüm, o kızla aynı batında doğduğum için bana eş olmaya daha layıktır” diyerek övünüyor ve içinden “kurban ister kabul olsun, ister olmasın, Habil o kızla asla evlenemeyecek” diye geçiriyordu.

Habil’de ise İsmailî bir teslimiyet vardı. Aziz Allah’tan ne gelirse gelsin inkıyad edecek, daha evvel olduğu gibi “işittik, itaat ettik” diyerek Rabbinin rızasına razı olacağını beyan ediyordu.

Neticede semadan bir ateş inerek Habil’in kurbanını yaktı. Bu onun kurbanının kabul edildiğine işaretti. (Sonradan şeytan, “biraderinin kurbanının kabul olunması onun ateşe ibadet ettiğindendir” diyerek Kabil’i idlal edecek ve bunun üzerine Kabil, büyük bir ateş yakarak, ateşe tapanların ilki olacaktır.)

Aziz Allah’ın kurbanını reddedişine Kabil çok öfkelendi.

Kabil’i kardeş katili yapan nedir

Kabil,Habil’in sevdiği kız ile evlenmesini istememiştir. Ve şeytana uyarak,nefsine uyarak :Kardeşini öldürmüştür. Bunun sebebi hem kıskançlık hemde şeytandır. Çünkü Kabil,sevdiği kızın kendisini seçmeyipte başka birini hatta öz kardeşini seçmesini hazmedememiş ve de kardeşini öldürmüştür. Şeytana uymuştur.

Kabil, ne zaman pişmanlık duymuştur

Kardeşini boş yere öldürdüğünü anladığında.
Onu bir yıl boyunca sırtında taşıdığına.
Ailesinden azar işitmeye başlayınca.
Kardeşini gömmekte karga kadar olmadığına.

2. Aşağıdaki cümleler okuduğunuz kıssadan alınmıştır. Anlatılanları, olayların oluş sırasına göre numaralandırınız.

(3) Allah (c.c.), meleklerin bu itirazına karşı insana olan güvenini gösterdi ve Hz. Âdem’i (a.s.) toprak ve sudan yarattı.
(2) Sonra kendisini bilsin, kendisine kulluk yapsın diye insanı yoktan yaratmak istedi. Melekler buna karşı geldiler.
(1) Allah (c.c.), dünyayı yarattığında üzerinde hiçbir insan yaşamıyordu. O, önce dünyayı insanın yaşayabileceği hâle getirdi.
(5) Hz. Âdem (a.s.) ve Hz. Havva (r.a.), hatalarından dolayı cennetten çıkarıldılar.
(4) Hz. Âdem (a.s.), cennette tek başına yaşıyordu ve çok yalnızdı. Allah (c.c.) onun bu yalnızlıktan kurtulması ve huzur bulması için eşini yani Hz. Havva’yı (r.a.) yarattı.

3. Okuduğunuz kıssada sizi en çok etkileyen bölüm neresidir? Aşağıya yazınız.

Allah (c.c.), meleklerin bu itirazına karşı insana olan güvenini gösterdi ve Hz. Âdem’i (a.s.) toprak ve sudan yarattı. Çünkü insanın ne kadar hayırlı bir varlık olduğunu göstermektedir.

4. Okuduğunuz kıssadan ne gibi dersler çıkardınız? Aşağıda verilenlerden de yararlanarak yazınız.

bulduğu ile yetinmeme, şeytan, pişmanlık, kıskançlık, itaatsizlik ve emir

Kur’ân kıssalarının tümüyle gerçek olduğunu ve içlerinde hiçbir hayale, hurafeye yer vermediğini dikkate almak gerekir. Yüce Kitabımızın geçmiş kavimlerden bize naklettiği hadiseler, yaşanan hayattan alınmış ibret levhalarıdır. Bunlar tarihin bir döneminde, belirli bir toplumda olup bitmiş vak’alar gibi görünse de, gerçekte, devam eden ve yaşanmakta olan bir hakikatin kesitleridir. Şeytanın insanı kıskanması, Adem’in yaradılışı ve sonrasında Adem’in cennetten kovulması. Adem’in pişman olması.

1568
908
1008
191
203
203
1675
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum