Altın bir eşyanın saflığı nasıl anlaşılır

Altın bir eşyanın saflığı nasıl anlaşılır
Altın bir eşyanın saflığı nasıl anlaşılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Archimedes’in (Arşimet) yöntemine göre; suya daldırılan bir cismin hacmi, taşırdığı suyun hacmi kadardır. Böylelikle bir cismin özkütlesi hesaplanabilir. Bu yöntemi kullanarak, %100 saf altından yapıldığı söylenen bir tacın yapımında aslında daha düşük yoğunlukta bir metal kullanıldığını belirlemiştir.

Altının özgül ağırlığı yüksek olduğu için altın eşyalar sahtelerine göre daha ağırdır. Altın magnetik değildir ve mıknatısa tutulunca herhangi bir etki görülmez. Eşya, mıknatıs tarafından çekiliyorsa sahtedir.

Bir altının gerçek mi, sahte mi olduğunu anlamak, tüketici açısından çok kolay değildir. Bunu ancak tecrübeli kuyumcular anlayabilir. Bunun yanında kesin olmamakla birlikte size fikir verebilecek yöntemler de vardır

Altın genelde manyetik değildir. Bu yüzden mıknatısa yaklaştırdığınızda çekim oluşmaması gerekmektedir. Özgül ağırlığı yüksek olduğundan, altın takılar, imitasyon takılara göre daha ağırdırlar. 22 ayar altının sesi tok çıkar, sahte yada çok düşük ayarlı altınların ise daha tizdir.

Altının ayarı ve saflığı genellikle takıların üzerine damgalanmaktadır. Bu damga; 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi üründe 1000’de kaç altın olduğunu gösteren rakamlar (milyem) ya da 22K, 18K, 14K, 10K, 9K, 8K gibi ayar bilgileri olabilir. Bir genelleme yaparsak; 22 ayar altın, bileziklerde; 18 ayar altın, pırlanta ve değerli taşlı mücevherlerde; 14 ayar altın sentetik ya da çok değersiz taşlı ve taşsız ürünlerde kullanılır. 10 ayar altın ve 9 ayar altın da genellikle yurt dışına ihraç edilen ürünlerde, 8 ayar altın ise elmas takılarda kullanılmaktadır.

Bir de şunu unutmamak gerekir ki; gerçek bir has altın ya da işçiliği az olan altın hiçbir zaman piyasadaki altın fiyatlarından çok çok daha ucuza satılmaz. Değeri neredeyse her yerde sabit olan bu madenin aşırı şekilde ucuza satılması akla ve mantığa aykırıdır, dikkat edilmelidir.

Mıknatıs testi, altın ve altın alloy’ları genelde magnetik değildir. Yani, bir mıknatısa tuttuğunuzda genellikle çekim oluşmaz. Eğer mıknatıs tarafından çekiliyorsa, takınız sahte olabilir.

Ağırlık testi, Altın, özgül ağırlığı yüksek bir elementtir. Bu nedenle de altın takılar, sahtelere oranla çok daha ağırdır.

40
70
37
43
56
38
45
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.