Amasya Genelgesi Millî Mücadele’nin gerekçe, amaç ve yöntemini ortaya koyar tespitinde bulunan bir tarihçi, bu yargıya genelge

Amasya Genelgesi Millî Mücadele’nin gerekçe, amaç ve yöntemini ortaya koyar tespitinde bulunan bir tarihçi, bu yargıya genelge
Amasya Genelgesi Millî Mücadele’nin gerekçe, amaç ve yöntemini ortaya koyar tespitinde bulunan bir tarihçi, bu yargıya genelgenin hangi maddelerini kanıt gösterebilir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Amasya Genelgesi Millî Mücadele’nin gerekçe, amaç ve yöntemini ortaya koyar tespitinde bulunan bir tarihçi, bu yargıya genelgenin hangi maddelerini kanıt gösterebilir

Ödev cevabı kısaca : Amasya Genelgesi, 22 Haziran 1919'da Mustafa Kemal Paşa tarafından yayımlanan bir belgedir. Genelge, millî iradenin üstünlüğünü vurgulayarak, işgallere karşı çıkılması, bağımsız bir hükûmetin kurulması ve ulusal ordunun oluşturulması gibi temel prensipleri içerir. Millî Mücadele'nin temel gerekçe, amaç ve yöntemlerini belirler.

Amasya Genelgesi’nde Millî Mücadele’nin gerekçe, amaç ve yöntemini belirleyen maddeler şunlardır:

  • “Türk milletinin bağımsızlığını ve hürriyetini korumak ve yine Türk milletinin istiklâl ve istikbâlini, yine onun azim ve kararı olan bir tarzda, yine milletin mukadderatını temin etmek amacıyla Millî Hükûmet meydana gelmiştir.”
  • “Manda ve himaye kabul edilemez. Milletimizin başı vardır, başsız yaşayamayız. Başımız, Türk milletinin bağımsızlığını, hürriyetini ve istiklâlini sağlayacak kuvvet ve yetkiyi elinde toplayan bir Hey’et-i Milliyedir.”

0
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.