Amonyum klorür (NH4Cl) nedir

Amonyum klorür (NH4Cl) nedir
Amonyum klorür (NH4Cl) nedir Amonyum klorürün kullanım alanları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Amonyum klorür kokusuz, beyaz, yemek tuzu tadında, suda çözünen bir tuzdur (Tadına bakmayınız). Nişadır olarak bilinir. Sudaki çözeltisi asidik özellik gösterir. Geçmişte ilk keşfedilen bileşiklerdendir. Boya ve metalurji alanında kullanılmıştır. Doğada ender olarak bulunur. Suda çok çözündüğü için ancak çok az yağmur alan bölgelerde oluşabilir. Amonyum klorürün geniş bir ticari kullanımı vardır. Bunlardan en bilineni kuru pil (çinko-karbon pili) üretimidir. Kuru pillerde suyla belirli oranda karıştırılarak pasta kıvamına getirilip kullanılır. Amonyum klorür böylece pilde elektrolit (elektriği ileten ortam) olarak görev yapar.

Amonyum klorürün diğer kullanım alanları:

  • Boya ve baskı işlemlerinde boya sabitlemede (mordan),
  • Metallerin galvanizlenmesi, lehimlenmesi ve kalayla kaplanması sırasında metal yüzeyinin temizlenmesinde (Metal yüzeyindeki metal oksitleri ile tepkimeye girerek bunları uçucu klorürlerine dönüştürür. Böylece metal yüzeyi temizlenir.),
  • Gübre olarak kullanılan amonyum bileşiklerinin üretiminde,
  • Bronş mukozasını tahriş ettiği için balgam söktürücü ilaçlarda,
  • Hayvan yemi ve ekmek mayasında katkı maddesi olarak,
  • Deri ve tekstil sanayinde boya, baskı ve tabaklamada kullanılır.

Amonyum klorür deriyle temas ederse deriyi tahriş eder. Yutulduğunda ise mideyi tahriş eder ve toksik etki gösterir.

4
2
3
2
2
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.