Ampulü kim bulmuştur

Ampulü kim bulmuştur
Ampul kim buldu, ampul ilk olarak ne zaman ve nasıl icat edilmiştir, ampulün tarihçesi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ampulün mucidi ve kimin bulduğuna dair günümüzde hala tartışma yapılmaktadır. Ampulün icadı için tek kişiye bağlamamız doğru olmaz. Ampulün bulunması için pek çok bilim adamı da emek sarf etmiştir. Ampulü Thomas Edison, Hiram Maxim. Joseph Swan, Alessandro Volta, Humprey Davy, Warren de la rue, William Staite buldu demek daha doğru olacaktır. Ampulün buluş serüveni ve patent alma serüveni vardır.

İnsanlık tarihinin en büyük mucitlerinden olan Thomas Alva Edison (Tamıs Alva Edisın), yedi yaşındayken okula başladı. Fakat başladıktan yaklaşık üç ay sonra, algılamasının yavaşlığı nedeniyle okuldan uzaklaştırıldı. Bundan sonraki üç yıl boyunca, özel bir öğretmen tarafından eğitildi. Son derece meraklı ve yaratıcı kişiliğe sahip bir çocuk olan Edison, 10 yaşına geldiğinde kendisini fen bilimleri kitaplarına verdi.

On iki yaşına geldiğinde ailesine yardım etmek için trende gazete satmaya başladı. Edison, evdeki laboratuvarını trenin yük vagonuna taşıyarak çalışmalarını burada sürdürdü. Bu dönemde Edison, çeşitli bilim insanlarının eserlerini okudu ve derinden etkilendi. Bunun üzerine bir yandan etkilendiği bilim insanlarının deneylerini tekrarladı, bir yandan da kendi deneylerine ağırlık vererek daha düzenli çalışmaya ve notlar tutmaya başladı. Ampulü icat ederek halka tanıttı. Bu icattan sonra sokaklar, bu lambalarla aydınlandı.

Ampul ilk olarak ne zaman, nasıl icat edilmiştir

1879 yılına geldiğimizde Edison çalışmalarını laboratuvarda sürdürürken günümüzde ki işlevselliği olan ampulü icat etti. Yaklaşık 6 binin üzerinde Edison denemeler yaparak elektriğe ihtiyaç duyan ampulü icat etmeyi başarmış oldu.

İlk ampul prototipi 1800 yılında Volta tarafından icat edilmiştir. Fakat Volta'nın icat etmiş olduğu bu ampul işlevi bakımından yeterli görülmedi. Daha sonra Humprey Davy 1802 yılında ilk işlevsel ampulü icat etmeyi başardı. İlk akkor ampulü üretti ve işleve sahip olan bir ampuldü. Fakat bu ampul da kömürden olduğu için çok çabuk sönüyordu. 1840 yılına geldiğimizde Warren De Le Rue tarihteki ilk verimli ampulü üreten kişi olarak kayıtlara geçti. Davy'nin tasarlamış olduğu ampulü daha da geliştirerek verimli bir ampul üretti. Üretmiş olduğu ampul pahalı malzemelerden oluşuyordu. Bu yüzden dolayı bu ampul ticari olarak faaliyete geçemedi.

1848 yılına geldiğimizde ünlü İngiliz mucit William Staite Rue'nin tasarımını iyice geliştirdi ve bataryalı bir ampul üretti. Üretmiş olduğu bataryalı ampul sürekli bataryaya ihtiyaç duyduğundan dolayı yine ticari olarak faaliyete geçemedi insanlar arasında kabul göremedi. 1850 yılında diğer mucitlerin üretmiş olduğu ampullerin sorununu tamamen çözmeyi başaran bir mucit vardı. O mucit Joseph Swan idi. Josehp Swan, batarya ve diğer sorunları çözmesine karşın ampul içerisinde bir vakum pompası kullandı. Vakum pompası ampulün işlevselliğini düşürdü. Diğer ampullerin yaydığı ışığı yayamadı.

0
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.