Anadolu Türk siyasi birliğinin sağlanmasında hangi politikalar uygulanmıştır

Anadolu Türk siyasi birliğinin sağlanmasında hangi politikalar uygulanmıştır
Anadolu Türk siyasi birliğinin sağlanmasında hangi politikalar uygulanmıştır, yazınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Aşağıdaki tabloyu inceleyerek soruyu cevaplayınız.
Birinci Aşama, Osmanlılar ilk önce kendilerine yakın olan Karesioğulları, Germiyanoğulları, Hamitoğulları gibi beylikleri evlilik bağı, satın alma, veraset gibi yollarla Osmanlı toprağına kolayca dâhil ederek Batı Anadolu’yu hâkimiyetine almıştır.
İkinci Aşama, I. Bayezid; Candaroğulları, Karamanoğulları ve Kadı Burhanettin beyliklerini çetin mücadeleler sonucunda ortadan kaldırarak Orta Anadolu’yu Osmanlı egemenliğine katmıştır.
Üçüncü Aşama, Osmanlılar, Anadolu’nun doğusunu kontrol altına almak için Akkoyunlular, Memlûkler ve Timurlular ile mücadele etmiştir. Bu mücadele ile Karamanoğulları, Dulkadiroğulları ve Ramazanoğulları gibi beylikler üzerinde hâkimiyet kurmaya çalışmıştır. Osmanlı, Anadolu’nun doğusunu bir asırlık mücadele sonucunda hâkimiyetine almıştır.
Anadolu Türk siyasi birliğinin sağlanmasında hangi politikalar uygulanmıştır, yazınız

Ödev cevabı kısaca : Anadolu Türk siyasi birliğinin sağlanmasında Osmanlılar tarafından farklı politikalar ve aşamalar izlenmiştir. İşte bu aşamalar:

Birinci aşama: Osmanlılar, Batı Anadolu'da kendilerine yakın olan beylikleri evlilik, satın alma, veraset gibi yollarla kolayca topraklarına katmışlardır. Bu politika ile Karesioğulları, Germiyanoğulları, Hamitoğulları gibi beylikler Osmanlı topraklarına dahil edilmiş ve Batı Anadolu'da hâkimiyet kurulmuştur.

İkinci aşama: I. Bayezid döneminde, Orta Anadolu'daki beyliklerle çetin mücadeleler sonucunda ortadan kaldırılarak Osmanlı egemenliği sağlanmıştır. Candaroğulları, Karamanoğulları ve Kadı Burhanettin beylikleri bu aşamada Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Üçüncü aşama: Osmanlılar, Anadolu'nun doğusunu kontrol altına almak için Akkoyunlular, Memlûkler ve Timurlular gibi güçlü rakiplerle mücadele etmişlerdir. Bu aşamada Karamanoğulları, Dulkadiroğulları ve Ramazanoğulları gibi beylikler üzerinde de hâkimiyet kurmaya çalışmışlardır. Bu uzun süren mücadele sonucunda Osmanlılar, Anadolu'nun doğusunu da topraklarına katmışlardır.

Bu politikalar, Osmanlıların Anadolu'da siyasi birliği sağlama yolunda izledikleri stratejilerin bir yansımasıdır. İlk olarak yakın beyliklerle ittifaklar ve evlilik bağları kurarak toprak kazanmışlar, ardından Orta Anadolu'daki dirençli beylikleri askeri mücadelelerle ortadan kaldırmışlar ve nihayet doğu beylikleri ile sürdürdükleri uzun mücadeleler sonucunda Anadolu Türk siyasi birliğini tam anlamıyla sağlamışlardır.

2
2
0
2
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.