Anadolu’ya yapılan birinci dalga göçlerin nedenleri nelerdir

Anadolu’ya yapılan birinci dalga göçlerin nedenleri nelerdir
Anadolu’ya yapılan birinci dalga göçlerin nedenleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Orta Asya’yı yurt edinen Türkler, sürekli olarak Çinliler ve Moğollar ile mücadele halinde olmuştur. Moğolların istilaları artınca Türkler göç etmek zorunda kalmışlardır. Bir kısım Türkler İran Körfezi üzerinden Anadolu’ya gelmiştir. Anadolu üzerine yapılan birinci dalga göçlerin arkasında siyasi ve sosyal nedenler bulunmaktadır.

Anadolu’ya yapılan birinci dalga göçlerin nedenlerinden en önemlisi Moğol istilaları ve diğer devletlerin Türklere yaptığı baskı ve zulümlerdir. Ayrıca Selçuklu Devleti göçü teşvik eden bir politika takip ederek Anadolu’nun yurt edinilmesinde siyasi bir inisiyatif kullanmıştır. Türklerin göç etmek zorunda kalması Anadolu’nun Türk yurdu olmasında etkili olmuştur. Göçler 12. yüzyılın sonuna kadar sürmüştür.

Malazgirt Zaferi sonrasında Anadolu'ya gelen Oğuzlar ele geçirdikleri bölgeleri yurt olarak edinmeye başlamışlardır. Tuğrul Bey, Oğuz boylarına Anadolu'yu hedef göstermiştir. Birinci dalga göçlerin en büyük nedenleri; Kıpçak boylarının baskısı, Karahitayların, Moğolistan bölgesini ele geçirmesi ve Selçuklu'nun devlet politikası olarak göçü teşvik etmesidir. Selçuklu Devleti'nin geliştirdiği Batı yönlü fetih politikası Anadolu'ya olan fetihlere öncülük etmiştir. Anadolu'da kurulan Türk beyliklerinin burada kalıcı olmaları için destek verilmiştir.

0
4
0
6
6
0
67
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum