Anne ve babanın üreme hücrelerinden yeni birey nasıl meydana gelir

Anne ve babanın üreme hücrelerinden yeni birey nasıl meydana gelir
Anne ve babanın üreme hücrelerinden yeni birey nasıl meydana gelir, Bir anne adayı bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek için nelere dikkat etmelidir bu konularda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

1. Anne ve babanın üreme hücrelerinden yeni birey nasıl meydana gelir?

Cevap:Eşeyli üremede erkek ve dişi üreme hücreleri (sperm, yumurta, polen gibi) etkin bir rol oynamaktadır. Eşeyli üremenin mayoz bölünmenin profaz I evresinde gerçekleşen krossing-over ve bağımsız gen dağılımı sayesinde oluşan yavru hücreler tıpa tıp anne ve babalarına benzemez.

Anne ve babanın üreme hücrelerinin geneline, eşey hücre denir. Eşey hücreler, eşey ana hücrelerin mayoz bölünme gerçekleştirmesi ile meydana gelir.

Bir eşey ana hücresinin 46 kromozomu vardır. Bu kromozomlar mayoz bölünmesinin ilk aşaması tamamlandığında 23 kromozomdan oluşan iki ayrı eşey hücresi meydana gelir. Mayozun ikinci aşamasında ise aslında bir mitoz bölünme gerçekleşir. Yani 23 kromozoma sahip olan iki hücre, kopyalanarak iki yeni hücre daha oluşur. Yani toplamda dört hücre oluşmuş olur. Bu hücrelerin her birisi 23 kromozoma sahiptir.

Anne eşey hücresine yumurta, baba eşey hücresine sperm denir. Bu hücreler bir araya geldiklerinde yumurta hücresi sperm hücresini yutar. Böylelikle yumurta içerisinde tekrar 46 kromozom bulunmuş olur. Bu olaya döllenme denir. Yeni oluşan bu 46 kromozomlu hücreye ise zigot denir. Zigot, zaman içerisinde beslenip büyüyerek sürekli mitoz bölünme gerçekleştirir ve 9 ay sonunda yeni bir birey haline gelir.

2. Bir anne adayı bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek için nelere dikkat etmelidir?

Cevap:-Gebelik süresince kilo almak normal olsa da sağlıksız beslenip aşırı kilo almak hem anne adayı hem de bebek için sağlıklı değildir. Dengeli beslenilmelidir. Bol su içilmeli ve sebze yenmelidir. Aşırı fiziksel güç gerektiren işler yapılmamalıdır. Egzersiz bu dönemde aslında yararlı olsa da anne adayını çok yormayacak şekilde yapılmalıdır. Bunun için profesyonellerden yardım alınabilir. Giyim olarak dar ve sıkan kıyafetlerden uzak durulmalı. Uzun topuklu ayakkabılar gibi özellikle çok yoran ve düşme riskini artıran giysi ve aksesuarlardan kaçınılmalıdır. Ağız ve diş bakımına çok dikkat edilmelidir. Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma ve gargara yapma bu dönemde çok önemlidir. Stres ve üzüntüden uzak durulmalı, sakin ve mutlu bir hamilelik geçirmeye özen gösterilmelidir.

Kaynak:Eğitim Sistem

2
2
2
3
3
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.