Anorganik kimya nedir, anorganik kimya çalışma alanları nelerdir

Anorganik kimya nedir, anorganik kimya çalışma alanları nelerdir
Anorganik kimya nedir, anorganik kimya çalışma alanları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Karbon ve hidrojen atomları kimya için büyük önem taşımaktadır. Bu atom bağına sahip olan bileşikler, organik olarak isimlendirilmektedir. Organik olmak ve olmamak kimya için önemli bir ayrım noktasıdır. Organik olmayan bileşikleri incelemek için kimya içerisinde özel bir dal oluşturulmuştur.

Anorganik kimya nedir

Anorganik kimya, karbon - hidrojen bağı içermeyen yani organik olmayan bileşiklerin özelliklerini ve kimyasal davranışlarını incelemekle ilgilenen bilim dalıdır. Diğer ismiyle inorganik kimya olarak da bilinmektedir. Ancak bazı durumlarda organik ve anorganik kimyasal maddelerin birleşmiş şekilde bulunmaktadır. Bunları ise organometalik kimya incelemektedir.

Anorganik madde örnekleri nelerdir

Doğada organik olmayan çeşitli maddeler bulunmaktadır. Buradaki organik kelimesi tarımdaki organik kelimesi ile karıştırılmamalıdır. Kimyadaki anorganik kelimesi, karbon hidrojen bağı içermeyen bileşikler içindir. Bunların en bilinen örnekleri su ve tuzdur. Diğer örnekler olarak: amonyum klorür, gümüş nitrat, kalsiyum karbonat, sodyum klorür, baryum sülfat verilebilir. Tüm bu maddelerin incelenmesi anorganik kimya tarafından gerçekleştirilmektedir.

Organik kimya alanları nelerdir

Karbon (C) bulunduran bileşiklerin yapılarını, özelliklerini ve tepkimelerini inceleyen kimya disiplinidir . Petrol ve petrol ürünleri, boyalar, ilaçlar, plastikler, patlayıcıların eldesi, tepkimeleri ve özelliklerinin incelenmesi organik kimyanın ilgi alanına girer.

Organik kimya neyi inceler

Organik kimya temel olarak karbon ve hidrojen elementi içeren bileşikleri inceleyen bir bilim dalıdır. Saç, cilt ve kasları meydana getiren RNA ve DNA; yediğimiz içtiğimiz gıdalar; giydiğimiz elbiseler; ve aldığımız tüm ilaçlar organik maddelerdir.

Organik ve anorganik bileşikler arasındaki önemli farklar

  • Organik bileşikler yanıcıdır. An organik bileşikler ise genellikle yanıcı değildir.
  • Organik bileşiklerin erime ve kaynama noktaları genellikle düşük, an organik bileşiklerin ise yüksektir.
  • Organik bileşikler çoğunlukla suda çözünmez, ancak anorganik bileşikler genellikle suda çözünürler.
  • Organik bileşikler çoğunlukla kovalent bağlı bileşiklerdir, ancak anorganik bileşikler genellikle iyoniktirler.
  • Organik tepkimeler çok yavaş, ancak anorganik tepkimeler genellikle hızlı gerçekleşir.
  • Organik bileşiklerin kendilerine has bir kokuları vardır, ancak anorganik bileşikler kokusuzdur.
  • Organik bileşiklerin sayısı oldukça fazla (Kullanılan elementler az), ancak anorganik bileşiklerin sayısı o kadar değildir. Bunun sebebi karbonun 4 bağ yapabilmesinden kaynaklanmaktadır.

0
31
0
14
12
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.