Aöf Kredili Sistemde Ders Geçme Nasıl Olacak

Aöf Kredili Sistemde Ders Geçme Nasıl Olacak
Açık Öğretim Fakültesinde yenilenen sistem içerisinde Ders Geçme sistemi de yenilendi. Buna göre eskisi gibi bir senede 1 Vize + 1 Final + 1 Bütünleme olayı kalktı.

Tamamen değişen bir sistem ile öğrencileri biraz daha fazla çalışmaya sevk edecek bir sistem geldi.

Daha önce Örgün Eğitim ile ilgili bilgisi olanlar için yeni gelen sistemde pek fazla bir değişim yok aslında. Yine ders alımları ve bu derslerin geçme işlemleri Kredi Hesaplama ya da yeni adıyla AKTS Hesaplama sistemine göre yapılacak.

Yeni sistemde Harfsel Notlara geçiş yapılacak. Bu kapsamda eskiden 100 veya 90 almak arasında fark varken şimdi bu fark ortadan kaldırılmış olacak. Kişi aşağıdaki notları alması durumunda gelecek olan Harfsel Notunu da belirlemiş olacak.

Not Aralığı Harf Notu Not Değeri Durum
 84 – 100 AA 4,00 Geçti
 77 – 83 AB 3,70 Geçti
 71 – 76 BA 3,30 Geçti
 66 – 70 BB 3,00 Geçti
 61 – 65 BC 2,70 Geçti
 56 – 60 CB 2,30 Geçti
 50 – 55 CC 2,00 Geçti
 46 – 49 CD 1,70 Ortalamaya Bazlı Geçti
 40 – 45 DC 1,30 Ortalamaya Bazlı Geçti
 33 – 39 DD 1,00 Ortalamaya Bazlı Geçti
 0 – 32 FF 0,00 Kaldı

 

Gördüğünüz üzere eskiden oluşturulmuş 100′lük not sistemi gelen yeni Kredili Sistem ile bazı değerlere atanmış oldu.

Öğrenci eğer 50 ve üzerinde bir ortalama ile geçerse o dersi aldığı ortalamanın karşılığı olan Harfsel Not ile geçmiş sayılacak ve Transkrip Belgesine bu not geçecektir. Mezun olması içinde bu Kredilerin hesaplanması gerekecektir.

Kişi eğer 32 Puana kadar olan bir not ortalama ise dönem sonuna ulaşmış ise yapacak bir şey yok. O kişi kalmış sayılacak ve gelecek sene o dersi yeniden alması istenecektir.

Yeni sistemde sene 2 döneme ayrıldığı için 1. Dönemden alınan ancak kalınan bir ders gelecek sene 1. Dönem içerisinde alınabilecektir. 2. Dönemden alınan ancak kalınan bir ders gelecek sene 2. Dönem içerisinde alınabilecektir.

Yeni sistem ile geçtiğimiz senelerde 1 Vize + 1 Final olarak yapılan sınavlar artık her dönemde 1 Vize + 1 Final olarak yapılacak. Bu durum da senede 2 kere Vize + 2 Kere Final sınavına girmeniz anlamına gelecektir.

Bu vize ve finaller geçmişteki gibi Vize %30 ve Final %70 olacak şekilde değerlendirmeye alınacak ve alınan ortalama sonunda gelen not Harfsel Olarak sisteme girilecektir.

Örneğin vizeden 10 alan bir öğrenci finalde 80 alırsa 59 ortalama ile CB alacaktır. Ve AKTS hesaplamasında eğer 4 AKTS’lik bir ders alıyorsa o zaman 2,30*4 = 9,2 AKTS şeklinde hesaplanarak Mezun Olma Sistemine işlenecektir.

Yeni ders geçme sistemi birçok anlamda yenilikler ve ara hesaplamalar içermektedir. Bu sebeple burada anlatılanların dışında sistem bu sene aktife geçtiğinde yapacağınız kendi hesaplamalarınız ile konuyu daha iyi kavramanız sağlanacaktır.

Size en basit hesaplama sistemi olarak derslerinize iyi çalışmanız ve sınavlardan iyi not almanızı öneririz. Bu sayede zaten sistemden kendi başarılı durumunuzu görecek Sınıf Geçmek veya Mezun Olmak için ne kadar not alsam hesaplamalarından da kurtulmuş olacaksınız.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.