Araç tekerleğinde mi, dişli çarklarında mı sürtünme kuvveti daha fazladır

Araç tekerleğinde mi, dişli çarklarında mı sürtünme kuvveti daha fazladır
Araç tekerleğinde mi, dişli çarklarında mı sürtünme kuvvetidaha fazladır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İdeal teker ve ideal dişli çarkı arasında tekerleğin oluşturması gereken sürtünme kuvveti daha fazla olmalıdır. Çünkü hareket için yeri bir nevi tutması ve kendini ilerletmesi gerekir. Yollar buz tuttuğunda da yerin sürtünme katsayısı azalır ve bu yüzden kazalar meydana gelir.

Bunun yanında, dişlilerde ise olabildiğince az sürtünme olmalıdır. çünkü onlar birbirine kenetlenerek hareket ederler. Sürtünme katsayısını azaltmak için çarkların arasına makine yağı bundan dolayı sıkılır.

Tekerlekte. Çünkü dişliler arasında yağ bulunur. Bunun amacı, dişlilerin hemen yıpranmaması ve daha uzun süre kullanılması içindir. Sürtünme kuvveti olursa çabuk aşınma olur. Tekerlekte sürtünme kuvvetinin fazla olmasının nedeni ise, tekerlerin yüzeylerinde küçük çıkıntılar vardır. Bunlar yüzey alanını arttırır ve yol ile daha çok temas sağlanır. Bu da sürtünme kuvvetinin artmasına neden olur. Ayrıca sürtünme kuvvetinin artması aracın yol tutuşu için önemli olduğundan, tekerlerdeki sürtünme kuvveti belirli bir seviyenin üzerinde olması gereklidir.

2
0
0
0
0
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.