Arasta Pazar Çarşısı çalışma saatleri

Arasta Pazar Çarşısı çalışma saatleri
Arasta Pazar Çarşısı haftanın 7 günü saat 9 ile 19 arası açık, Arasta Pazarı hakkında kısa bilgi ve çalışma saatleri hakkında bilgiler vereceğiz.

Arasta el sanatları türünden çeşitli eşyaların satıldığı çarşıdır. İstanbul’da Sultanahmet Camisi’nin hemen arkasındaki Torun Caddesi’nin kuzey kanadında yer alır. Çarşıda yetmişten fazla dükkân olup; Osmanlı zamanında sipahilerin malzemeleri satılmasından dolayı, Sipahiler Çarşısı olarak da anılmıştır.

Eski Bizans kalıntıları üzerinde, geniş bir onarımdan geçirilerek yapılan Arasta Çarşısı, her iki yanı geleneksel hediyelik halı, kilim, seyahat hatırası, iznik çinileri, boyun atkısı eşya türünden ürünler satan, güzel dükkânlarla dolu dar bir sokaktır. Bu bölgede 1930’lu yıllarda yapılan kazılarda, Bizans Sarayı’na ait mozaikler bulunca, bölgenin saray kompleksine ait olduğu ispatlanmıştır.

1912 yılında çıkan yangınla tahrip olan çarşı, uzun dönem harabe olarak kalmış; son dönemlerde de gecekondu sakinlerince işkâl edilmiştir. 1980’li yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, mekân gecekondulardan arındırılarak, restore edilmiştir ve pazar faaliyete sokulmuştur.

Adres: Sultanahmet Mh., Arasta Çarşısı No:143, Fatih/İstanbul

Çalışma Saatleri : 09:00 - 19:00

Arasta nedir

Arasta, genellikle tek bir çeşit ürünün ya da ürün grubunun satıldığı çarşı ya da pazarlar için kullanılan bir kelime. Ancak zamanla bu çarşılara farklı ürünlerin de girmesiyle aslında asıl anlamının dışındaki birçok çarşı için kullanılmaya devam ediyor. Çok fazla aşina olduğumuz bir kavram olmasa da aslında hemen herkesin bildiği Arasta Sultanahmet, Selimiye ve Rüstem Paşa Camileri gibi camilerimizin birçoğunun arastası vardır. Arastalar genellikle vakıf mülküdür ve gelirleri de bu camilerin bakımı için kullanılmaktadır.

Etiketler :
3
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.