Aşağıda verilen tepkimelerdeki X, Y ve Z bileşiklerinin formüllerini bulunuz

Aşağıda verilen tepkimelerdeki X, Y ve Z bileşiklerinin formüllerini bulunuz
Aşağıda verilen tepkimelerdeki X, Y ve Z bileşiklerinin formüllerini bulunuz.I. CaCO3 CO2 + X, II. X + 3C Y + CO, III. Y + 2H2O Z + Ca(OH)2 konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Aşağıda verilen tepkimelerdeki X, Y ve Z bileşiklerinin formüllerini
bulunuz.
I. CaCO3 CO2 + X
II. X + 3C Y + CO
III. Y + 2H2O Z + Ca(OH)2

Ödev cevabı kısaca :
I. Tepkime: X = CaO (kalsiyum oksit)
II. Tepkime: X = C3H8 (propan)
​​​​​​​III. Tepkime: Y = CaCO3 (kalsiyum karbonat)

I. Tepkime: CaCO3 → CO2 + X Bu tepkimede CaCO3 (kalsiyum karbonat) molekülü CO2 (karbon dioksit) ve X olarak adlandırılan bir diğer bileşiğe ayrılır. X, kalsiyum atomunun ve kalan oksijen atomunun formülünü temsil eder. Bu nedenle X, CaO (kalsiyum oksit) olarak ifade edilebilir.

II. Tepkime: X + 3C → Y + CO Bu tepkimede X, 3 karbon atomu (C) ile reaksiyona girer ve Y ile CO (karbon monoksit) oluşturur. X bileşiğinin formülünü bulmamız gerekiyor. 3 karbon atomu, C3H8 gibi bir hidrokarbonu temsil eder. Y, bu hidrokarbonun formülüdür. Dolayısıyla X, C3H8 olarak ifade edilebilir.

III. Tepkime: Y + 2H2O → Z + Ca(OH)2 Bu tepkimede Y, su (H2O) ile reaksiyona girer ve Z ile Ca(OH)2 (kalsiyum hidroksit) oluşturur. Y'nin formülünü bulmalıyız. Tepkimenin sonucunda kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2) oluştuğuna göre, Y'nin formülü CaCO3 olabilir.

Sonuç olarak:
I. Tepkime: X = CaO (kalsiyum oksit)
II. Tepkime: X = C3H8 (propan)
III. Tepkime: Y = CaCO3 (kalsiyum karbonat)

56
41
16
14
13
10
9
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.